Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu ilman sopimusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan vanhemmilla on velvollisuus elättää alaikäistä lastaan. Eron sattuessa vanhemmat voivat sopia elatusavusta siten, kuin heille ja heidän perheelleen parhaiten sopii. Toinen puoliso voi maksaa toiselle elatusapua yhteisistä lapsista myös ilman kirjallista sopimusta. Käytännön järjestelyille on kuitenkin suositeltavaa tehdä sopimus ristiriitatilanteiden varalta.

 

Lapsi on oikeutettu elatukseen siihen asti, kunnes täyttää 18 vuotta

Vanhemmilla on velvollisuus elättää alaikäistä tai alaikäisiä lapsiaan siihen asti, kunnes nämä tulevat täysi-ikäisiksi. Vanhempien tulee vastata lapsensa elatuksesta kykyjensä mukaan. Tämä perustuu lapsen elatuksesta annettuun lakiin. Lapsen oikeus riittävään elatukseen kattaa lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä hoidosta ja koulutuksesta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi lapsella on oikeus lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämiseen. 

Vanhempien elatuskykyä arvioidaan vanhempien iän, työkyvyn, varojen sekä elatusvastuun mukaan. Myös mahdollisuus osallistua ansiotyöhön on arvioitavaksi tuleva seikka. Vanhemman lapsen kohdalla otetaan huomioon lapsen kyky ja mahdollisuudet itse vastata elatuksestaan sekä ne seikat, joiden johdosta vanhemmille ei aiheudu kustannuksia lasten elatuksesta.

Lapsen oikeus elatukseen päättyy lähtökohtaisesti lapsen täyttäessä 18 vuotta. Oikeuskäytännössä etävanhempi on kuitenkin usein velvoitettu maksamaan täysi-ikäistymisen jälkeen koulutusavustusta, usein toisen asteen loppuun suorittamisen ajaksi. Koulutusavustuksen maksu päättyy näin ollen useimmiten lapsen valmistuttua lukiosta tai ammattikoulusta. Lisäksi vanhempien elatusvastuun on katsottu päättyvän silloin, kun alaikäinen lapsi on solminut avioliiton.

 

Elatusapusopimus on suositeltavaa tehdä lastenvalvojan luona

Mikään laki tai muu sääntö ei velvoita vanhempia sopimaan virallisesti elatusavusta yhteisille lapsille eron sattuessa. Lapsen tai lapsien elatusta koskeva asia voidaan ratkaista ilman sopimusta tai vanhempien välisellä sopimuksella. Elatusavusta voidaan määrätä myös tuomioistuimen päätöksellä tai se voidaan käsitellä avioeron liitännäisasiana. 

Vanhemmilla on lastensa asioista lähtökohtaisesti sopimusvapaus. He voivat siis lain asettamissa rajoissa sopia vapaasti lasten asumisesta, elatuksesta ja muista järjestelyistä. Vanhemmat eivät voi kuitenkaan sopia pätevästi sellaisista asioista, joilla loukataan lapselle laissa määriteltyjä oikeuksia. Vanhemmat eivät siten voi sopia esimerkiksi siitä, ettei lapsi olisi oikeutettu elatukseen. 

Lapsen asioista sovittaessa sopijapuolina ovat tämän vanhemmat. Kun elatusapusopimus tehdään tai vahvistetaan lastenvalvojan luona, ei lastenvalvoja siten ole sopimuksen osapuoli. Lastenvalvoja on viranomainen, joka auttaa pääsemään neuvotteluissa kaikkien osapuolien kannalta edulliseen lopputulokseen. Lastenvalvojan tehtävänä on lisäksi laatia pöytäkirja, joka on täytäntöönpanokelpoinen sekä vahvistaa se, mistä on lastenvalvojan luona sovittu. Lastenvalvojan luona vahvistettu elatusapusopimus on täytäntöönpanokelpoinen. Se tarkoittaa sitä, että määrätty elatusapu on ulosottokelpoinen. Elatusapu voidaan siis ulosmitata siltä vanhemmalta, joka on elatusapuvelvollinen elatusapusopimuksen mukaisesti, mikäli tämä jättää elatusavun maksamatta. 

Aiemmin vahvistettua elatusapusopimusta voidaan myös muuttaa lastenvalvojan luona olosuhteiden muuttuessa.

Elatusapusopimukseen kirjataan lapsen ja vanhempien henkilötiedot, elatusavun määrä, elatusavun alkamis- ja päättymisajankohdat, elatusavun erääntymispäivät sekä elatusavun saaja. Elatusapusopimuksen allekirjoittavat vanhemmat: toinen sitoutuu maksamaan elatusapua, ja toinen (elatusavun saajaosapuoli) allekirjoittaa alaikäisen lapsen puolesta.

Mikäli vanhemmat eivät pääse lastenvalvojan luona elatusapuasiassa sopuun, on asia vietävä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

Elatusapua on mahdollista maksaa myös ilman sopimusta

Elatusapua on edellä todetulla tavalla mahdollista maksaa myös ilman sopimusta. Vanhempien on kuitenkin jollain tapaa sovittava lastensa asioiden järjestämisestä, vähintäänkin suullisesti. Koska erotilanteisiin liittyy usein vaikeita tunteita sekä riitoja, on suositeltavaa tehdä sopimus vanhempien välillä kirjallisesti. Ero vaikuttaa lapsen elämään paljon, ja siksi vanhempien yhteisymmärrys lapsen asioista on tärkeää. Missä ja kenen luona lapsi jatkossa asuu? Jos toinen vanhempi on etävanhempi, suorittaa etävanhempi elatusapua lähivanhemmalle. Elatusapua ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeellista maksaa, jos lapsi asuu viikko-viikko -järjestelyllä molempien vanhempien luona. Tällöin lapsen arkikulut jakaantuvat jokseenkin tasan. Sovittava on kuitenkin lapsen harrastuskuluista sekä juoksevista tavara -ja vaatehankinnoista, vaikka lapsi asuisikin puoliksi kummankin vanhemman luona.

Vanhemmat voivat sopia näistä asioista keskenään, mutta suositeltavaa on laittaa sovitut asiat paperille ja vahvistaa lastenvalvojan luona. Näin ristiriitatilanteessa on mustaa valkoisella siitä, kuinka asiat tulisi hoitaa. Erotilanteessa vanhempien keskinäinen kommunikaatio on avainasemassa lapsen hyvinvointia ajatellen.

 

Mitä on elatustuki?

Elatustuki turvaa alaikäisen lapsen oikeuden riittävään elatukseen silloin, kun molemmat lapsen vanhemmat eivät osallistu lapsen elatukseen. Elatustukea voi hakea se, kenen hoidossa lapsi on, esimerkiksi toinen vanhempi (lähivanhempi) tai muu huoltaja. Kansaneläkelaitos maksaa elatustukea sille, joka tosiasiallisesti elättää lasta. Lapsella on oikeus elatustukeen seuraavissa tilanteissa:

  1. elatusvelvollinen on laiminlyönyt vahvistetun elatusavun maksun, tai
  2. elatusapua ei ole vahvistettu maksettavaksi tai se on vahvistettu elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen puutteellisen elatuskyvyn vuoksi (esimerkiksi pienituloisuus), tai
  3. lapselle ei ole vahvistettu isää lainvoimaisesti, tai
  4. elatusapua ei ole voitu vahvistaa samanaikaisesti isyyden vahvistamisen kanssa.

Lapsella on oikeus saada elatustukea, kunnes hän täyttää 18 vuotta. Elatustuesta säädetään tarkemmin elatustukilaissa.

Elatustuen myöntäminen ei vapauta elatusvelvollista maksamasta elatusapua. Kun elatusvelvollinen on laiminlyönyt elatusavun maksun ja Kansaneläkelaitos on aloittanut elatustuen maksamisen, siirtyy elatusavun sekä elatusavun viivästyskoron perintäoikeus Kansaneläkelaitokselle.

 

Yhteenveto

  • Lain mukaan vanhemmilla on velvollisuus elättää alaikäistä lastaan ja eron sattuessa vanhemmat voivat sopia elatusavusta siten, kuin heille ja heidän perheelleen parhaiten sopii. 
  • Lapsen oikeus elatukseen päättyy lähtökohtaisesti lapsen täyttäessä 18 vuotta. 
  • Vanhemmilla on lastensa asioista lähtökohtaisesti sopimusvapaus. 
  • Elatusavusta voidaan määrätä myös tuomioistuimen päätöksellä tai se voidaan käsitellä avioeron liitännäisasiana ja tällaista sopimusta voidaan kutsua elatusapusopimukseski. 
  • Elatustuesta säädetään tarkemmin elatustukilaissa.

 

Summary in English

  • According to the law, parents have an obligation to support their underage child, and in the event of a separation, parents can agree on child support in a way that best suits them and their family.
  •  The child's right to support generally ends when the child turns 18 years old.
  • Parents have the freedom to reach agreements regarding their children's matters.
  • Child support can also be determined by a court decision or it can be addressed as an ancillary matter in a divorce, and such an agreement can be referred to as a child support agreement.
  • Further provisions regarding child support are specified in the Child Support Act.

 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1.Miten teemme tai saamme virallisen elatusapusopimuksen?

Virallinen elatusapusopimus tulee laatia lapsen asuinkunnan lastenvalvojan luona. Lastenvalvojan luona vahvistettu sopimus vastaa tuomioistuimen antamaa ratkaisua, eli se on täytäntöönpanokelpoinen. Lapsen elatusta, huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevat asiat on mahdollista käsitellä myös avioeron liitännäisasiana.

2. Mitä asioita selvitetään, päätetään ja sovitaan lastenvalvojan luona?

Lastenvalvojan luona pohditaan useita lapsen käytännön elämän järjestelyjä, kuten lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta, asumista ja elatukseen liittyviä asioita. Huomaathan, että lastenvalvoja ei määrää sopimusten sisällöstä, vaan hänen tehtävänään on avustaa vanhempia pääsemään sopimukseen edellä mainituista asioista ja laatia sovituista asioista täytäntöönpanokelpoinen asiakirja. Sopimusneuvottelut käydään siis vanhempien kesken, ja vanhemmilla on lähtökohtaisesti oikeus päättää yhteisten lastensa asioista haluamallaan tavalla.

3. Tulisiko lasten mielipide ottaa huomioon erotilanteessa ja elatuksesta ja asumisesta sovittaessa?

Mikään yksittäinen lakipykälä ei estä vanhempia selvittämästä lastensa mielipidettä asiasta, jos vanhemmat haluavat sopia elatusavusta ilman sopimusta.

Lastenvalvojan luona elatusavusta sovittaessa lähdetään kuitenkin siitä, että lasten käytännön asioiden järjestely ja ratkaiseminen on vanhempien ja aikuisten vastuulla. Lastenvalvoja kuulee lasta vain poikkeustilanteissa. Jos vanhemmat eivät ole yksimielisiä lasten huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevassa asiassa, on lastenhuoltolain mukaan lapsenkin mielipide selvitettävä siinä määrin, kuin se on lapsen ikään ja kehitystasoon nähden mahdollista.

4. Onko meidän välttämätöntä tehdä erotilanteessa sopimus lastenvalvojan luona? Emmekö voisi vain keskenämme sopia ja allekirjoittaa asiat?

Vanhemmat voivat tehdä tällaisen keskinäisen sopimuksen myös keskenään. Vanhempien ei myöskään ole pakko tehdä mitään kirjallista sopimusta, jos he pystyvät riidattomasti sopimaan kaikki järjestelyt lasten osalta. On kuitenkin hyvä muistaa, että vain lastenvalvojan luona vahvistettu sopimus on täytäntöönpanokelpoinen, eikä esimerkiksi Kela voi maksaa elatustukea tällaisen vanhempien välisen, vahvistamattoman sopimuksen perusteella. Jos asiat välillänne ovat riidattomia, voitte tehdä sopimuksen myös keskenänne, ja vahvistaa tämän keskinäisen sopimuksenne lastenvalvojan luona.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]