Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu ja hovioikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos elatusapuasiassa toinen tai molemmat osapuolet ovat tyytymättömiä käräjäoikeuden antamaan tuomioon, siitä voi valittaa hovioikeuteen, jos asiassa myönnetään jatkokäsittelylupa. Tässä artikkelissa käsitellään valituksen tekemistä sekä jatkokäsittelyluvan myöntämisperusteita.

Elatusapuasiassa on ensinnäkin otettava huomioon, että jos tuomiossa osapuoli on velvoitettu suorittamaan elatusapua tai elatusavun määrää on korotettu, tuomio voidaan panna heti täytäntöön, vaikka siihen haettaisiin muutosta. Samoin jos tuomiossa on lakkautettu velvollisuus suorittaa elatusapua tai alennettu sen määrää, sitä on heti noudatettava, vaikka siihen voidaan vielä hakea muutosta. Poikkeuksena tähän on tilanne, jossa tuomioistuin määrää toisin. Toinen poikkeus on tilanne, jossa elatusapu on vahvistettu samassa oikeudenkäynnissä isyyden vahvistamista koskevan asian kanssa. Tällöin elatusaputuomiota ei voi panna täytäntöön, ennen kuin isyys on vahvistettu lainvoimaisella tuomiolla (eli tuomiolla, johon ei voi enää hakea muutosta).

Muutoksenhaku hovioikeuteen alkaa niin, että asianosainen, joka haluaa hakea asiassa muutosta, tekee tyytymättömyyden ilmoituksen seitsemän päivän kuluessa käräjäoikeuden ratkaisun julistamisesta tai antamisesta. Lain mukaan tyytymättömyyden ilmoituksen voi tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan.

Sen jälkeen, kun tyytymättömyyden ilmoitus on tehty ja hyväksytty, asianosaiselle annetaan valitusosoitus, jossa on ohjeet valituksen tekemiseen. Valitus tulee tehdä 30 päivän kuluessa käräjäoikeuden ratkaisun julistamisesta tai antamisesta. Valituksessa tulee mainita mm. mitä muutoksia käräjäoikeuden ratkaisuun vaaditaan tehtäviksi ja millä perusteilla muutosta vaaditaan.

Jotta elatusapuasia voidaan ottaa käsittelyyn hovioikeudessa, tarvitaan jatkokäsittelylupa. Lupa voidaan lain mukaan myöntää seuraavilla perusteilla:

1) ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta

2) käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä

3) lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeä myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai

4) luvan myöntämiseen on muu painava syy.

Jos jatkokäsittelylupa myönnetään, vastapuolta pyydetään toimittamaan kirjallinen vastaus valitukseen. Hovioikeus ratkaisee asian tapauksesta riippuen joko kirjallisen aineiston perusteella tai suullisessa pääkäsittelyssä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]