Minilex - Lakipuhelin

Kuinka toimia elatusapuun liittyvissä kiistatilanteissa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatusapuun liittyviä mahdollisia kiistatilanteita on monenlaisia. Riitaa voi tulla esimerkiksi siitä, että elatusavun määrästä ei olla yksimielisiä, tai siitä, että toinen vanhemmista haluaisi muuttaa jo tehtyä elatusapusopimusta. Tässä artikkelissa käsitellään mahdollisia tapoja, joilla kiistatilanteita voi yrittää ratkoa, sekä asioita, jotka kiistan osapuolten olisi hyvä ottaa huomioon. Jos kiistan aiheena on se, että toinen osapuoli laiminlyö elatusavun maksamisen, kannattaa tutustua Minilexin artikkeleihin Kelan elatustuesta (joka on siis eri asia kuin elatusapu) sekä elatusavun perinnästä ulosottoteitse.

Varaa aika lastenvalvojalle

Kuntien lastenvalvojien tehtävänä on auttaa vanhempia sopimaan elatusavun määrästä. Lastenvalvojan luona vahvistettu sopimus voidaan panna täytäntöön samalla tavoin kuin tuomio. Tämä tarkoittaa, että elatusapu voidaan tarvittaessa periä ulosottoteitse. Etenkään silloin, jos elatusavusta on ollut erimielisyyttä vanhempien välillä, elatusapua ei kannata jättää suullisen sopimuksen varaan.

Lastenvalvojiin voi olla yhteydessä silloin, kun elatusavusta sovitaan ensimmäisen kerran, sekä silloin, kun toinen tai molemmat vanhemmista kokevat, että elatusapua on tarpeen muuttaa. Lastenvalvojan luona voidaan tarvittaessa tehdä laskelma elatusavun suositeltavasta määrästä. Laskelman peruskaava on aina sama: ensin lasketaan lapsen elatuksen tarve, ja sen jälkeen vanhempien elatuskyky. Lähtökohtaisesti vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta elatuskykyjensä mukaisessa suhteessa. Kunnissa on yleisesti käytössä oikeusministeriön julkaisema ohje elatusavun suuruuden arvioimiseksi (oikeusministeriön julkaisu 2007:2). Myös vanhemmat voivat halutessaan tutustua ohjeeseen, sillä se auttaa saamaan selkeämmän kuvan elatusavun määräytymisen perusteista. Myös Minilexin sivuilta löytyy useita artikkeleita, joissa on selvennetty ohjeen sisältöä.

Harkitse perheasioiden sovittelua

Avioliittolaissa ja sosiaalihuoltolaissa säädetään perheasioiden sovittelusta. Sovittelu on kunnallinen sosiaalipalvelu, ja sen tarkoituksena on auttaa ratkomaan perheen ristiriitoja.

Tiedosta lain aikarajat

Vaikka sovinnollinen ratkaisu on luonnollisesti paras vaihtoehto sekä lapsen että vanhempien kannalta, elatusapukiistat eivät aina ratkea sovinnollisesti. Jos elatusapuriita pitkittyy, vanhempien kannattaa tiedostaa lain asettamat aikarajat silloin, kun elatusapua vaaditaan kanteella. Lain mukaan tuomioistuin voi nimittäin määrätä elatusapua suoritettavaksi vain kanteen vireillepanohetkestä tai tätä myöhemmästä ajankohdasta lukien. Erityisen painavista syistä tuomioistuin voi määrätä elatusapua suoritettavaksi enintään vuoden ajalta ennen kanteen vireillepanoa. Jos siis näyttää siltä, että vanhemmat eivät pääse yhteisymmärrykseen, kanteen nostaminen saattaa jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi.

Ota tarvittaessa yhteyttä lakimieheen

Lakimieheltä voi kysyä neuvoa elatusapuasiassa, vaikka ei olisikaan nostamassa kannetta. Lakimiehet osaavat esimerkiksi neuvoa, minkä suuruisia elatusapuja tuomioistuimet ovat samankaltaisissa tilanteissa määränneet. Lapsen elatuksesta annettu laki eli ns. elatuslaki on monilta osin hyvin suurpiirteinen, ja monet elatusapuun liittyvät asiat on ratkaistu vasta oikeuskäytännössä. Lakimiehet voivat selventää lain ja oikeuskäytännön sisältöä sekä neuvoa, miten asiassa kannattaa edetä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]