Minilex - Lakipuhelin

Elatusvelvollisen elatuskyky

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatustukeen. Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan se käsittää lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset. Laki ei anna erityisen tarkkoja ohjeita elatuksen tason arvioinnille.

Elatuskyvyn arvioinnin lähtökohtana on vanhemman ansaitsemat tulot ja mahdollisuus saada tuloja. Vanhemman elatuskyvyn arvioinnissa vanhemman nettotuloista vähennetään yleiset elinkustannukset, nettoasumiskustannukset, erityiset terveydenhoitomenot, työmatkakustannukset, opintolainan lyhennykset sekä muusta elatusvastuusta aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi asumiskustannuksia tarkastellessa tulee ottaa huomioon myös asumismuoto ja siihen liittyvät erityispiirteet. Tulojen osalta otetaan huomioon muun muassa nettoansiotulot, elinkeinotulot, eläketulot ja opintorahat. Toimeentulotukea tai asumistukea ei kuitenkaan lasketa tuloiksi kyseisessä tapauksessa. Vanhemman varallisuuden osalta ajatellaan, että vanhemman ei tarvitse käyttää elatukseen perusturvaansa kuuluvaa varallisuutta. Myös avioliittolain mukainen puolison elatusapu katsotaan tuloksi. Toisaalta avioliittolain mukainen elatusvelvollisuus katsotaan myös vähennykseksi. Jos vanhemman aviopuoliso on hyväksyttävästä syystä vanhemman elatuksen varassa, puolison yleisiin elinkustannuksiin ja asumiskustannuksiin tarvittava määrän on mahdollista vähentää laskettaessa elatuskykyä.

Elatustuen ja siihen liittyvän elatusvelvollisuuden laskeminen voi monimutkaisuudestaan johtuen olla hankalaa, jolloin on suositeltavaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]