Minilex - Lakipuhelin

Pantinsaajan suoja kiinteistön omistajanvaihdoksessa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön luovutus katkaisee luonnollisestikin kiinteistön luovuttajan oikeuden määrätä kiinteistöstä, ja siten myös esimerkiksi tämän oikeuden perustaa kiinteistöä rasittavia panttioikeuksia. Mikäli kiinteistön aikaisempi omistaja on kuitenkin kiinteistön luovutuksen jälkeen perustanut panttioikeuden, suojataan pantinsaajan oikeutta tietyin edellytyksin.

Panttioikeus kiinteistöön jää nimittäin pysyväksi, jos velkoja ei panttaushetkellä tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää kiinteistön luovutuksesta. Jos tieto kiinteistön omistusoikeuden muutoksesta on ollut saatavissa lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä vähintään kuukautta ennen panttaushetkeä, ei pantinsaajan oikeutta suojata.

Panttikirja on mahdollista luovuttaa velkojalle myös myöhemmin syntyvän saamisen vakuudeksi. Tällaisissa tilanteissa panttioikeus kiinteistöön tulee omistajanvaihdoksesta huolimatta sitovaksi, jos panttioikeuden perustajalla oli panttikirjan luovuttaessaan oikeus pantata kiinteistö. Lisäksi edellytetään, että pantinsaaja ei tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää tapahtuneesta omistajanvaihdoksesta ennen saamisen oikeusperusteen syntymistä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »