Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa vierasvelkapanttaus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vierasvelkapanttaus tarkoittaa pantin antamista vieraasta velasta. Tällöin vakuudenantajalla on siis aito riski menettää antamansa vakuus toisen henkilön velan vuoksi. Vierasvelkapanttaus on mahdollista tehdä joko erityis- tai yleispanttausehdoin.

Erityispanttaus on vakuussitoumus tietystä velasta, joten erityispanttauksessa tulee yksilöidä päävelka tai ainakin velan määräytymisperusteet. Päävelan ehtojen muutos ei sido vakuuden antajaa, jos hän ei ole antanut siihen suostumustaan. Erityisesti kannattaa huomata, että vierasvelkapanttaus kattaa pääoman lisäksi korot ja muut liitännäiskustannukset ainoastaan silloin, kun niin on erikseen sovittu.

Jos vakuus puolestaan annetaan yleispanttausehdoin, panttausitoumuksessa tulee yksilöidä panttioikeuden rahamääräinen yläraja ja aikaa koskeva rajoitus. Kiinteistöpanttioikeutta perustettaessa on suositeltavaa sopia, että panttioikeuden määrä on korkeintaan panttikirjasta ilmenevä summa.

Yksityinen pantinantaja voi milloin tahansa irtisanoa yleispanttaussitoumuksen. Tällöin sellaiset velat, joiden oikeusperuste on syntynyt vasta irtisanomisilmoituksen jo saavuttua luotonantajalle, eivät enää kuulu panttioikeuden piiriin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa