Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan pantinsaajan vilpittömällä mielellä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pantinsaajan niin kutsuttu vilpitön mieli on pantinsaajan suojaamisen peruste. Jos pantinsaaja ei ole tiennyt eikä hänen ole pitänytkään tietää, että kiinteistön panttioikeuden perustajalla ei ole ollut oikeutta kyseisen panttioikeuden perustamiseen, on hänen mahdollista tietyin lisäedellytyksin saada panttioikeudelleen suojaa.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä ilmenevät tiedot ovat tärkeässä asemassa pantinsaajan vilpittömän mielen kannalta. Pantinsaaja voi rekisteristä selvittää, onko panttioikeuden perustaja kiinteistön omistaja ja siten edes lähtökohtaisesti oikeutettu panttioikeuden perustamiseen. Mikäli pantinsaajalle selviää, että kiinteistön omistaja onkin joku muu, ei hän voi olla vilpittömässä mielessä.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä selviää myös esimerkiksi kiinteistön omistajan mahdolliset määräämisvallan rajoitukset kiinteistöön. Jos ulosotosta, takavarikosta tai konkurssista ei ole tehty merkintää rekisteriin, voi pantinsaaja luottaa ettei kiinteistön omistajan määräämisvaltaa ole rajoitettu pakkotäytäntöönpanon vuoksi.

Pantinsaaja ei saa vilpittömän mielen suojaa pelkästään lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tietojen perusteella. Jos pantinsaaja on tosiasiallisesti ollut tietoinen, että panttioikeuden perustajalla ei ole ollut oikeutta perustaa panttioikeutta, ei panttioikeus jää pysyväksi lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tiedoista huolimatta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa