Minilex - Lakipuhelin

Mikä on nautintasuoja?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Nautintasuojalla tarkoitetaan pitkäaikaisen kiinteistön hallinnan ja lainhuudon yhteisvaikutuksena syntyvää kiinteistön omistajuutta. Kiinteistön saaja saa siten tietyissä olosuhteissa nautintasuojaan vedoten pitää kiinteistön, vaikka se olisi joutunut oikeudettomasti pois oikealta omistajaltaan.

Nautintasuojan saamiseksi edellytetään, että uudella omistajalla on lainhuuto kiinteistöön ja että hän on sen jälkeen omistajana hallinnut kymmenen vuoden ajan kiinteistöä. Lisäksi vaaditaan, että omistaja ei ole saantonsa tapahtuessa tiennyt eikä hänen edes ole pitänyt tietää kiinteistön joutuneen pois oikealta omistajalta. Nimenomainen kymmenen vuoden nautinta-aika alkaa lainhuudon myöntämisestä ja siitä, kun lainhuudon saaja tai tämän seuraaja on ryhtynyt omistajana hallitsemaan kiinteistöä.

Nautintasuojaan vetoava kiinteistön omistaja voi vedota myös jonkun edeltäjänsä lainhuutoon ja tämän omistajanhallintaan, kun nautinta-aikaa lasketaan. Nautintasuojan saamisen edellytyksenä ei siten ole, että nykyinen omistaja olisi hallinnut kiinteistöä kymmenen vuoden ajan.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »