Minilex - Lakipuhelin

Mikä on lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkitään kirjaamishakemukset, hakemusten käsittelyihin liittyvät tiedot sekä ratkaisut, jotka koskevat kirjaamista. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tarkoituksena on tuoda esille ajantasaisella tavalla sellaiset oikeudet ja rasitukset, joilla voidaan katsoa olevan merkitystä joko kiinteistöön liittyvässä oikeustoimessa tai jonkin muun päätöksen tekemisessä. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin käyttötarkoituksen on katsottu liittyvän pyrkimykseen luoda edellytykset kiinteistöjen turvallisella tavalla tapahtuvalle vaihdannalle ja toisaalta myös eri viranomaisten toiminnan palvelemistarkoitukseen.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin käyttötarkoituksena on ensinnäkin kiinteistöön kohdistuvien oikeuksien ja rasitusten kirjaamisen mahdollistaminen oikeudenhaltijoiden oikeuksien vahvistamisen vuoksi ja toisaalta myös sen takia, että sivullisten edut voitaisiin turvata. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtyjen kirjausten katsotaan tulevan kaikkien tietoon. Kyse on niin sanotusta lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehtävien kirjausten julkisuusvaikutuksesta. Kirjatulla oikeudella on lisäksi etusija suhteessa sellaiseen oikeuteen, jota ei ole kirjattu.

Toiseksi lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin tarkoituksena on kirjaamisasioiden käsittelyn edistäminen. Rekisteristä esimerkiksi tarkistetaan, onko jokin aikaisempi kirjaus esteenä haettavana olevalle kirjauksen tekemiselle.

Kolmanneksi lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin käyttötarkoituksena on varmistaa, että oikeuksia ja rasituksia koskevaa ajantasaista tietoa on mahdollista saada muun muassa kiinteistöön liittyvien oikeustoimien tekemistä varten. Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriä pidetään siis kirjaamisasioista eli sinne merkitään lainhuudatusta, erityisten oikeuksien kirjaamista, kiinnitystä sekä muita kiinteistöön kohdistuvia oikeuksia ja rasituksia koskevat merkinnät.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa