Minilex - Lakipuhelin

Lapsen nimi isyyden kumoamisen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen isyys voidaan kumota. Lain mukaanhan aviomiestä pidetään aviolapsen isänä, ellei tätä oletusta kumota. Kumoamisesta voi päättää tuomioistuin tai maistraatti. Jälkimmäisessä tapauksessa kumoaminen perustuu biologisen isän tunnustukseen. Kumoaminen voi johtaa lapsen sukunimen muutokseen. Näin ei kuitenkaan tehdä, jos lapsen etu vaatii nimen pysyvyyttä.

Tuomioistuin voi isyyden kumoamisen jälkeen miehen vaatimuksesta päättää, että lapsi ottaa sen sukunimen, joka lapsen äidillä oli lapsen syntyessä. Kyse on yleisestä tuomioistuimesta, eli ensi asteessa käräjäoikeudesta. Kannattaa huomata, että mies ei voi saada lapsen sukunimeä muutettua, jos hänellä ja vaimolla oli yhteinen sukunimi lapsen syntyessä. Tällöin lapsen sukunimi voidaan muuttaa vain hakemalla sitä maistraatilta, eikä sitä voi hakea mies, joka ei ole lapsen isä.

Tuomioistuin ei kuitenkaan muuta lapsen sukunimeä, jos lapsen edun kannalta on tärkeää, että hän saa säilyttää sen. Lapsen ei pidä joutua leimatuksi alkuperänsä vuoksi, ja siksi on käytännössä usein syytä jättää lapsen sukunimi ennalleen. Tuomioistuimen tulisi kuulla lasta ja antaa merkitystä hänen mielipiteelleen.

Prosessin kannalta on yksinkertaisinta, että mies nostaa kanteen isyytensä kumoamiseksi ja liittää kanteeseen vaatimuksen nimenmuutoksesta. On myös mahdollista nostaa nimenmuutoskanne jälkikäteen, kuitenkin vuoden sisällä isyyden kumoamisesta. Kanne täytynee nostaa lapsen kotipaikan käräjäoikeudessa. Vastaajaksi on tarkoituksenmukaista haastaa äiti ja lapsi. Kannattaa huomata, että muilla kuin miehellä ei ole oikeutta nostaa nimenmuutoskannetta. Jos esimerkiksi äiti haluaa muuttaa lapsen sukunimen, hän voi hoitaa asian hakemuksella.

Isyyden kumoaminen siis antaa toisinaan miehelle mahdollisuuden vaatia, että lapsen sukunimi muutetaan: Uudeksi sukunimeksi tulee nimi, joka äidillä oli lapsen syntyessä. Muutosta ei tehdä vastoin lapsen etua. Lisätietoja esimerkiksi kanteen muotoilusta ja sen isyyden kumoamiskanteesta saa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa