Minilex - Lakipuhelin

Yhteisen sukunimen antaminen toisen puolison lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uusperheissä halutaan melko usein muuttaa kaikkien perheenjäsenten sukunimi samaksi. Jos lapsen vanhempi solmii avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen ja puolisot ottavat yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän, puolisot voivat päättää, että myös toisen puolison lapsi saa tämän yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän.

Lapsen sukunimen muuttamiseen tarvitaan kuitenkin lapsen oma suostumus, jos hän on täyttänyt 12 vuotta. Lapsen sukunimeä ei saa muuttaa, vaikka lapsi on alle 12 vuotta, jos tämä vastustaa nimen muuttamista. Tämä edellyttää kuitenkin, että lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtonsa voidaan ottaa huomioon.

Lapsen toisen vanhemman suostumusta ei tarvita, jos hän ei ole lapsen huoltaja. Mutta jos hänkin on lapsen huoltaja, hänenkin täytyy olla nimenmuutoksesta yhtä mieltä. Tällöin nimenmuutos siis edellyttää kolmen tai neljän ihmisen yksimielisyyttä: uusperheen molempien puolisoiden, lapsen toisen vanhemman, sekä 12 vuotta täyttäneen lapsen.

Alaikäisen nimen muuttamista on kuitenkin rajoitettu. Ensinnäkin lapsen nimeä voidaan muuttaa vain erityisestä syystä, jos lapsen etu- tai sukunimeä on vaihdettu kolme kertaa ennen kuin lapsi täyttää 12 vuotta. Erityinen syy tarvitaan myös tilanteessa, jossa lapsen nimiyhteys katkeaisi hänen molempiin vanhempiinsa nimen muutoksen seurauksena. Kolmanneksi erityinen syy tarvitaan, jos muutos johtaisi siihen, että lapselle tulisi eri sukunimi kuin hänen täyssisaruksilleen.

Etu- ja sukunimilaissa lapsen nimen muuttaminen on mahdollista vain hakemuksella. Hakemus on tehtävä kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Siinä on mainittava haluttu sukunimi ja perusteet uudelle sukunimelle, ellei se ole selvästi tarpeetonta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa