Minilex - Lakipuhelin

Lapsen mielipide nimiasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen nimestä päättäminen kuuluu ensisijaisesti lapsen huoltajalle, joka ilmoittaa lapsen etu- ja sukunimen lapsen syntymän jälkeen väestörekisteriin ja jolla jatkossakin on pääsääntöisesti päätösvalta alaikäistä koskevissa asioissa. Alaikäisen lapsen mielipiteellä on kuitenkin usein merkitystä, kun huoltaja päättää lapsen asioista. Mitä vanhempi ja kehittyneempi lapsi on, sitä suurempi on hänen itsemääräämisoikeutensa myös hänen nimeään koskevissa asioissa.

12 vuotta täyttänyttä lasta on kuultava, kun muutetaan hänen etu- tai sukunimeään. Nimeä ei voida muuttaa ilman yli 12-vuotiaan lapsen suostumusta. Suostumus ei ole kuitenkaan tarpeen, jos lapsi ei sairautensa tai vammaisuutensa takia voi ilmaista tahtoaan. Suostumuksen täytyy olla kirjallinen.

Tilanne on hieman toinen, jos lapsi ei ole täyttänyt 12 vuotta, mutta on riittävän kehittynyt muodostamaan mielipiteensä. Tällöin ei hänen etunimeään eikä sukunimeään voida muuttaa vastoin hänen tahtoaan.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kun kyseessä on alle 12-vuotias lapsi, joka ei ole edellä kuvatulla tavalla ”riittävän kehittynyt”, hänen mielipiteellään ei ole merkitystä. Tällöin hänen nimestään päättää hänen huoltajansa.

15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi itse päättää oman etunimensä muuttamisesta. Huoltajia voidaan tällöin kuulla asiassa, mutta huoltajien suostumus ei ole nimen muutoksen rekisteröimisen edellytys.

Jos alle 18-vuotias menee poikkeusluvalla naimisiin, hän päättää itse omasta sukunimestään. Myös avioitumisen jälkeen alle 18-vuotias päättää itse nimestään, sillä avioituminen tekee hänestä täysivaltaisen. Aviopuolisoiden tasavertaisuus nimittäin edellyttää, että molemmat ovat täysivaltaisia.

Vinkit

  • Kuuntele myös alaikäisen näkemystä hänen nimeään koskevassa asiassa. Jopa alle 12-vuotiaan lapsen mielipide voi lain mukaan vaikuttaa siihen, voidaanko hänen nimeään muuttaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa