Minilex - Lakipuhelin

Lapsen mielipide nimiasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen nimestä päättäminen kuuluu ensisijaisesti lapsen vanhemmille. Alaikäisen lapsen mielipiteellä on kuitenkin usein merkitystä, kun hänen vanhempansa aikoo muuttaa lapsen nimeä.

12 vuotta täyttänyttä lasta on kuultava, kun muutetaan hänen etu- tai sukunimeään menettelystä riippumatta. Nimeä ei voida muuttaa ilman yli 12-vuotiaan lapsen suostumusta. Suostumus ei ole kuitenkaan tarpeen, jos lapsi ei sairautensa tai vammaisuutensa takia voi ilmaista tahtoaan. Suostumuksen täytyy olla kirjallinen.

Tilanne on hieman toinen, jos lapsi ei ole täyttänyt 12 vuotta, mutta on riittävän kehittynyt muodostamaan mielipiteensä. Tällöin hänen etunimeään ei voi muuttaa vastoin hänen tahtoaan, eikä hänen sukunimeään hakemusmenettelyssä. Sen sijaan tällaisen lapsen tahdolla ei ole merkitystä, jos hänen sukunimeään muutetaan ilmoituksella. Näin tehdään esimerkiksi muutettaessa lapsen sukunimi isän nimeksi tai avioituvien vanhempien yhteiseksi sukunimeksi.

Kun lapsi on alle 12-vuotias eikä ole riittävän kehittynyt, hänen mielipiteellään ei ole merkitystä. Tällöin hänen nimestään päättää hänen huoltajansa.

Jos alle 18-vuotias menee poikkeusluvalla naimisiin, hän päättää itse omasta sukunimestään. Myös avioitumisen jälkeen alle 18-vuotias päättää itse nimestään, sillä avioituminen tekee hänestä täysivaltaisen. Aviopuolisoiden tasavertaisuus nimittäin edellyttää, että molemmat ovat täysivaltaisia.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa