Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen vaihtaminen harkinta-aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 

Puoliso voi muuttaa sukunimensä ilmoitusteitse vain avioliittoa solmittaessa. Avioeron harkinta-aika tarkoittaa aikaa, jolloin avioliitto on vielä voimassa. Sen aikana puolisot voivat harkita, vievätkö he avioeroprosessinsa loppuun ja eroavat lopullisesti, vai jatkavatko he yhteiseloa. Nykyisen etu- ja sukunimilain mukaan puoliso ei voi enää muuttaa sukunimeään ilmoituksella harkinta-aikana, vaan nimen muuttamiseksi on tehtävä aina hakemus.

Mikäli avioliitto on purkautunut avioeron tai puolison kuoleman johdosta, voi puoliso ottaa takaisin sen sukunimen, joka hänellä oli viimeksi naimattomana ollessaan. Tällöinkin nimen muuttaminen tapahtuu hakemuksella.

Hakemus tehdään kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Siinä on mainittava haluttu sukunimi ja haluttu nimi on perusteltava, ellei se ole selvästi tarpeetonta. Perusteleminen on tarpeetonta, jos nimen vaihdos perustuu sellaisten perhesuhteiden muutokseen, jotka viranomaiset voivat todeta väestötietojärjestelmästä tai muuten. Hakemus voidaan tehdä joko sähköisellä lomakkeella, asioimalla henkilökohtaisesti viraston toimipisteessä tai lähettämällä se sähköpostilla tai postitse.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa