Minilex - Lakipuhelin

Etunimen muuttaminen ilmoituksella tai hakemuksella

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Etunimeä voidaan muuttaa ilmoituksella tai hakemuksella. Ilmoitusmenettely on yksinkertaisempi, sillä hakemusmenettelyssä maistraatti usein pyytää nimilautakunnan lausunnon.

Henkilö voi muuttaa etunimensä tekemällä kirjallisen ilmoituksen maistraattiin, jos hänen etunimiään ei ole aiemmin muutettu. Etunimen muuttamisena pidetään jonkin etunimen vaihtamista, nimien lisäämistä tai vähentämistä, niiden järjestyksen muuttamista, sekä yhdysmerkin lisäämistä tai poistamista. Uuden etunimen tulee tietenkin täyttää yleiset edellytykset; se ei saa olla esimerkiksi sopimaton. Etunimiä voi olla enintään kolme.

Etunimeä voidaan muuttaa myös hakemuksella. Yleensä hakemuksen tekee henkilö, joka on jo muuttanut etunimeään ilmoituksella, eikä voi turvautua siihen toistamiseen. Myös nimi, jonka hyväksymiselle on olemassa niin sanottu harkinnanvarainen este, hyväksytään usein hakemuksen perusteella. Hakemuksessa tulee esittää pätevä syy etunimen muuttamiseen. Niitä voi olla hyvin erilaisia, esimerkiksi ulkomaille töihin lähtevän suomalaisen etunimi voi olla liian vaikea tai sillä voi olla ikäviä sivumerkityksiä.

Hakemuksen johdosta maistraatin on yleensä hankittava nimilautakunnan lausunto. Nimilautakunnan lausunnot eivät ole sitovia vaan suosituksenluonteisia. Lausuntoa ei kuitenkaan tarvitse pyytää esimerkiksi tilanteissa, joissa selvästi perusteeton hakemus hylätään tai jätetään tutkimatta.

Nimilautakunnan lausuntoa ei tarvita myöskään eräissä asetuksessa mainituissa rutiinitapauksissa. Maistraatti voi saman tien hyväksyä esimerkiksi henkilön etunimen muuttamisen nimeksi, joka tällä on aikaisemmin ollut. Rutiinitapaus on myös etunimen muutos etunimeksi, joka on samalla sukupuolella Suomessa käytössä, paitsi jos epäillään, että etunimen hyväksymiseen on yleinen este.

Etunimensä voi muuttaa tekemällä paikalliselle maistraatille ilmoituksen tai hakemuksen. Asia hoituu yleensä ilmoituksella, kunhan henkilön nimeä ei ole aiemmin muutettu. Muulloin tarvitaan hakemusmenettelyä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »