Minilex - Lakipuhelin

Etunimen muuttaminen ilmoituksella tai hakemuksella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Etunimen voi saada ilmoituksella vain silloin, kun henkilöllä ei ole ollenkaan aikaisempaa etunimeä. Käytännössä siis ilmoittaminen riittää vastasyntyneen lapsen kohdalla ja muun sellaisen henkilön kohdalla, jolla ei ole nimeä, kun hänet merkitään väestötietojärjestelmään Suomessa. Etunimen muuttamista on haettava aina hakemuksella. 

Henkilö voi muuttaa etunimensä tekemällä kirjallisen hakemuksen Digi- ja väestötietovirastolle. Hakemuksessa on mainittava haluttu etunimi ja hakijan on esitettävä perusteet uudelle etunimelle. Perusteita voi olla hyvin erilaisia, esimerkiksi ulkomaille töihin lähtevän suomalaisen etunimi voi olla liian vaikea tai sillä voi olla ikäviä sivumerkityksiä.

Perusteita ei tarvitse kuitenkaan esittää silloin, kun se on selvästi tarpeetonta. Tarpeetonta perusteiden esittäminen on esimerkiksi silloin, kun etunimeksi pyydetään sellaista nimeä, joka on yleisesti käytössä saman sukupuolen edustajilla kuin mitä hakija edustaa.

Etunimen muuttamisena pidetään jonkin etunimen vaihtamista, nimien lisäämistä tai vähentämistä, niiden järjestyksen muuttamista, sekä yhdysmerkin lisäämistä tai poistamista. Uuden etunimen tulee tietenkin täyttää yleiset edellytykset; se ei saa olla esimerkiksi etunimeksi soveltumaton. Etunimiä voi olla enintään neljä.

Digi- ja väestötietoviraston on hankittava nimilautakunnan lausunto tietyissä tapauksissa.  Se on pyydettävä esimerkiksi silloin, kun hakemus koskee uudissukunimeä (sukunimi, joka ei ole kenenkään käytössä), jos nimi ei ole ollut hakijalla aiemmin. Lausunto on pyydettävä myös, kun hakemus koskee etunimeä ja on perusteltu aihe epäillä, että nimi ei täytä laissa sille säädettyjä edellytyksiä. Lausunto voidaan pyytää niin hakemus- kuin ilmoitusasioissakin. Nimilautakunnan lausunnot eivät ole sitovia vaan suosituksenluonteisia. Lausuntoa ei kuitenkaan tarvitse pyytää esimerkiksi tilanteissa, joissa selvästi perusteeton hakemus hylätään tai jätetään tutkimatta. Lausuntoa ei tarvita myöskään silloin, jos hakemus siirretään suoraan toiselle viranomaiselle. 

Etunimensä voi muuttaa tekemällä Digi- ja väestötietovirastolle hakemuksen. Etunimen voi saada ilmoituksella vain silloin, kun henkilöllä ei ole ollenkaan aiempaa etunimeä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]