Minilex - Lakipuhelin

Lapsen sukunimen muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen sukunimeä voidaan monessa tilanteessa muuttaa alkuperäisestä, joko ilmoituksella tai hakemuksella.

Käytännössä on tavallista, että lapsi on syntynyt avoliitossa ja lapsen sukunimi on ilmoitettu ennen miehen isyyden vahvistamista. Tällöinhän lapsi on voinut saada vain äitinsä sukunimen. Vanhemmat voivat kuitenkin myöhemmin sopia, että alaikäisen lapsen sukunimi muutetaan isän nimeksi. Tästä voi päättää myös äiti ainoana huoltajana. Muutos tapahtuu ilmoituksella paikalliseen maistraattiin. Isyyden vahvistamisen perusteella lapsen sukunimi voidaan muuttaa ilmoituksella vain kerran.

Usein alaikäisen lapsen vanhemmat avioituvat ja ottavat yhteisen sukunimen. Jos he ovat yhdessä lapsen huoltajia, he voivat sopia, että lapsen nimi muutetaan heidän yhteiseksi sukunimekseen. Tämäkin onnistuu ilmoituksella maistraattiin. Toisinaan uusperheessä voidaan muuttaa toisen puolison lapsen sukunimi puolisoiden yhteiseksi sukunimeksi.

On myös eräitä yleisiä tilanteita, joissa alaikäisen lapsen sukunimi muutetaan hakemusmenettelyssä. Jos lapsi tosiasiassa asuu erisukunimisen vanhemman luona, hänen sukunimensä muutetaan samaksi vanhemman hakemuksesta. Erinimisyyteen voi olla monia syitä. Avoliitossa syntynyt lapsi on esimerkiksi saanut äitinsä sukunimen, mutta asuu eron jälkeen isänsä luona. On myös mahdollista lapsi on saanut avioliitossa vanhempiensa yhteisen sukunimen, mutta asuu eron jälkeen äitinsä luona, joka on vaihtanut sukunimekseen tyttönimensä.

Lapsen huoltajien on oltava yksimielisiä lapsen nimenmuutoksesta. Mikäli lapsi on täyttänyt 12-vuotta, ei hänen sukunimeään voida muuttaa ilman hänen omaa suostumustaan.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa