Minilex - Lakipuhelin

Aikaisemman sukunimen ottaminen tai siitä luopuminen avioliiton aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmimiseen ja purkautumiseen liittyy usein sukunimen muutoksia. Kuitenkin myös avioliiton aikana esiintyy usein muutostarpeita, jos esimerkiksi uusi kaksoisnimi alkaakin kaduttaa. Näissä tilanteissa sukunimen muutos onnistuu hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle.

Ensin käsitellään tapausta, jossa puolisot ovat avioituessaan ottaneet käyttöön yhteisen sukunimen, esimerkiksi miehen sukunimen Lahtinen. Avioliiton aikana puoliso voi kuitenkin päättää, että haluaakin ottaa käyttöön niin sanotun kaksoisnimen. Esimerkiksi vaimo, jonka tyttönimi on Aho, voi liiton aikana ottaa kaksoisnimen Aho-Lahtinen. Tämä tapahtuu hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle.

Toinen tyypillinen tapaus on, että toinen puolisoista on avioituessaan ottanut käyttöön kaksoisnimen, esimerkiksi nimen Aho-Lahtinen. Avioliiton aikana hän voi kuitenkin todeta, että ei pidäkään kaksoisnimestä. Niinpä hän voi luopua kaksoisnimen alkuosasta, jolloin hänen sukunimekseen tulee Lahtinen. Myös tämä tapahtuu hakemuksella.

Aviopuolisoilla on mahdollisuus ottaa käyttöönsä myös yhteinen sukunimiyhdistelmä tai yhteinen sukunimi jommankumman puolison sukunimiyhdistelmästä. Toinen puolisoista voi myös muodostaa sukunimiyhdistelmän omasta sukunimestään ja puolison sukunimestä tai puolison sukunimiyhdistelmään sisältyvästä sukunimestä. Mahdollista on ottaa toisen puolison omaksi sukunimeksi myös yksi sukunimi toisen puolison sukunimiyhdistelmästä. Nämä puolisoiden sukunimien muutokset voidaan toteuttaa joko avioliiton solmimisen yhteydessä tai sukunimeä voidaan em. tavoilla muuttaa myöhemminkin avioliiton aikana. Myös nämä sukunimen muutokset avioliiton aikana toteutetaan Digi- ja väestötietovirastolle tehtävällä hakemuksella.

Edellä mainittu sukunimen ottamista tai siitä luopumista koskeva hakemus tehdään kirjallisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Hakemuksessa tulee mainita se sukunimi, jonka hakija haluaa itselleen. Lisäksi hakijan on ilmoitettava hakemuksessaan perusteet uudelle sukunimelle, ellei perusteiden ilmoittaminen ole selvästi tarpeetonta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Jos haluat muuttaa sukunimeäsi avioliiton aikana, asia hoituu hakemuksella Digi- ja väestötietovirastolle.
  • Sukunimeä voi avioliiton aikana muuttaa hakemuksella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]