Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen vaihtaminen avioituessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti puolisot säilyttävät vanhat sukunimensä, kun he menevät avioliittoon. Usein kuitenkin toinen tai molemmat puolisoista haluavat vaihtaa sukunimeään avioliittoa solmittaessa. Tällöin heidän on ilmoitettava valitsemansa sukunimet silloin, kun he hakevat avioliiton esteiden tutkintaa. Ilmoitus voidaan tehdä joko Digi- ja väestötietovirastolle tai evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon seurakunnalle.

Puolisot voivat ensinnäkin sopia ottavansa yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Sukunimiyhdistelmä tarkoittaa kahdesta eri sukunimestä väliviivalla tai erikseen kirjoitettuna muodostettua yhdistelmää (esim. Virtanen Aho, Aho Virtanen, Virtanen-Aho tai Aho-Virtanen).

Puolisot voivat ottaa myös erilaiset sukunimet. Toinen heistä voi esimerkiksi tehdä sukunimiyhdistelmän omasta sukunimestään ja puolisonsa sukunimestä. Jos puolisolla on käytössään sukunimiyhdistelmä, hän voi myös säilyttää siitä vain yhden sukunimen ja yhdistää sen puolisonsa sukunimeen tai sukunimiyhdistelmän osaan. Lisäksi toinen puolisoista voi ottaa sukunimekseen toisen puolison sukunimiyhdistelmästä vain yhden sukunimen.

Jos avioliittoon aikovat eivät ilmoita valinnastaan, säilyttävät molemmat puolisot omat sukunimensä. Valintaa ei voi muuttaa enää avioliiton esteiden tutkimisen jälkeen. Valinta voi siitä huolimatta alkaa kaduttaa jälkeenpäin. Tällaisessa tilanteessa puolisot voivat ilmoittaa asiasta vihkijälle, jolloin he säilyttävät vihkimisen yhteydessä omat sukunimensä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]