Minilex - Lakipuhelin

Lapsella sama etunimi kuin vanhemmalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kahdella ihmisellä on sama nimi, heidän sanotaan olevan keskenään kaimoja. Jos henkilöiden sekä etu- että sukunimet ovat samat, puhutaan täyskaimuudesta. Nimi on tärkeä osa yksilön identiteettiä. Etunimi erottaa yksilön muista yhteisön ja suvun jäsenistä sekä erityisesti perheenjäsenistä. Jos ihmisellä on ainakin kaksi etunimeä, hänen huoltajansa tai hän itse voi valita jonkin nimistä kutsumanimekseen. Etu- ja sukunimilaki määrää, että jokaiselle lapselle on annettava etunimi. Etunimiä voi olla enintään neljä ja ne on ilmoitettava väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Ilmoitus nimestä tehdään joko Digi- ja väestötietovirastolle tai sille evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäsen lapsi on. Tarvittaessa Digi- ja väestötietovirasto selvittää nimen lainmukaisuuden.

Laissa ei ole kielletty lapselle saman nimen antamista kuin vanhemmalle. Lapselle voidaan antaa myös isän tai äidin etunimestä muodostettu poika- tai tytärloppuinen nimi, jota käytetään muun etunimen jäljessä. Tällaista nimeä ei voida kuitenkaan vahvistaa lapsen ensimmäiseksi etunimeksi. Laissa on kielletty antamasta lapselle ensimmäiseksi etunimeksi samaa nimeä kuin tämän sisaruksella tai sisaruspuolella jo on. Nimen tulee kuitenkin olla myös muiden nimilain edellytysten mukainen, siitä ei esimerkiksi saa aiheutua lapselle haittaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa