Minilex - Lakipuhelin

Ulkomaalaisen etunimen antaminen lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen etunimi ei saa olla nimeksi soveltumaton eikä sellainen, jonka käyttö muutoin voi aiheuttaa lapselle haittaa tai yleistä pahennusta. Nämä ovat ehdottomia esteitä, joista ei voida poiketa missään tapauksessa. Näiden ehdottomien esteiden lisäksi nimilainsäädännössä mainitaan tiettyjä harkinnanvaraisia esteitä, jotka voivat poistua, jos nimen hyväksymiselle esitetään pätevä syy.

Eräs harkinnanvarainen este on se, että etunimi on muodoltaan tai kirjoitustavaltaan vakiintuneen nimikäytännön vastainen. Etunimen hyväksyttävyyttä arvioidaan vertaamalla etunimeä kaikenlaisiin Suomessa käytössä oleviin nimiin – myös vieraista kulttuureista tuleviin nimiin. Näin nimi voi olla myös alun perin ulkomaalainen, kunhan se on vakiintuneesti käytössä Suomessa.

On myös huomattava, että nimikäytännön mukaisuus on harkinnanvarainen edellytys eli siitä voidaan toisinaan poiketa. Lapselle voidaan antaa ulkomaalainen (ja siten vakiintuneen nimikäytännön vastainen) etunimi esimerkiksi silloin, jos lapsella on kansalaisuutensa, perhesuhteidensa tai muun erityisen seikan perusteella yhteys vieraaseen valtioon. Ulkomaalaisen nimen antaminen edellyttää tällaisessakin tapauksessa sitä, että esitetty nimi vastaa sanotussa valtiossa noudatettua nimikäytäntöä. Jos esimerkiksi toinen lapsen vanhemmista on toisen maan kansalainen, on lähtökohtaisesti mahdollista antaa lapselle tämän maan nimikäytäntöä vastaava nimi. Ulkomaalainen nimi voidaan myös antaa uskonnollisen tavan vuoksi tai jos siihen on jokin muu pätevä syy.

Lapselle voidaan antaa ulkomaalainen nimi, jos se vastaa vakiintunutta etunimikäytäntöä. Lapselle voidaan antaa ulkomaalainen etunimi myös esimerkiksi silloin, jos lapsella on yhteys vieraaseen valtioon sukujuurten kautta ja ehdotettu nimi vastaa kyseisen valtion nimikäytäntöä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa