» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Eräs nykyisen nimilainsäädännön hyväksymä syy sukunimen muuttamiseen jo käytössä olevaksi sukunimeksi on se, että sukunimi on kuulunut henkilön esivanhemmille. Esivanhemmilla tarkoitetaan henkilöitä, jotka äidin tai isän puolelta ovat hakijaan nähden suoraan takenevassa sukulaisuussuhteessa. Etu- ja sukunimilain mukaan esivanhempien täytyy olla korkeintaan viidennessä polvessa hakijasta, jotta nimi voidaan hyväksyä. Miten tahansa kaukaisesta sukulaisesta ei siis voi olla kyse.
Sukunimeä ei voida muuttaa esivanhemman sukunimeksi pelkällä ilmoituksella, vaan muutos tulee toteuttaa Digi- ja väestötietovirastolle toimitettavalla kirjallisella hakemuksella. Hakemus voidaan tehdä täyttämällä hakemus Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä, täyttämällä sähköinen lomake viraston nettisivuilla tai lähettämällä hakemus postitse tai sähköpostilla. Hakemus tulee perustella ja siinä tulee mainita hakijan tahtoma uusi sukunimi. Sukunimen muutoshakemukseen tulee tarvittaessa liittää virallinen sukuselvitys, ellei väestötietojärjestelmästä ilmene, että esitetty nimi kuuluu vakiintuneesti hakijan esivanhemmille.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Digi- ja väestötietovirasto saattaa pyytää sukunimestä nimilautakunnan lausunnon. Nimilautakunta on nimilainsäädäntöä tulkitseva asiantuntijaelin, joka antaa lausuntoja muun muassa haettavien sukunimien hyväksyttävyydestä. Nimilautakunnan kanta asiassa ei oikeudellisesti sido Digi- ja väestötietovirastoa, mutta käytännössä lautakunnan näkemykselle annetaan suuri painoarvo. Lopulta Digi- ja väestötietovirasto joko hyväksyy tai hylkää sukunimihakemuksen. Hylkäävä ratkaisu perustellaan.
Vinkit
- Sukunimen muutos esivanhemman sukunimeen tapahtuu perustellulla hakemuksella. Pelkkä ilmoitus ei riitä.
- Sukunimi ei voi olla peräisin miten kaukaiselta sukulaiselta tahansa, vaan korkeintaan viidennen polven esivanhemmalta.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa