Minilex - Lakipuhelin

Nimi- ja tunnisteoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen nimi- ja tunnisteoikeuden mukaan jokaisella tulee olla sukunimi ja etunimi. Henkilö, jolla ei suku- tai etunimeä, on velvollinen sen ottamaan.

Sukunimelle ja etunimelle on muotomääräyksiä, joita tulee noudattaa. Nimen lainmukaisuus selvitetään ilmoittaessa. Etunimiä saa antaa enintään neljä. Etunimeksi ei voida hyväksyä nimeä, joka voi aiheuttaa pahennusta, haittaa tai joka on etunimeksi selvästi soveltumaton.

Lapsen nimi tulee ilmoittaa väestötietojärjestelmään kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Lapsen sukunimi ilmoitetaan lähtökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoituksen voi tehdä myös sille evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäsen lapsi on.

Etunimi voidaan muuttaa uudeksi etunimeksi, jos hakija esittää pätevän syyn nimen muuttamiseen eikä hakijan esittämän uuden etunimen hyväksymiselle ole estettä.

Lapsen sukunimi määräytyy syntymän perusteella. Avioliittoon aikovat voivat avioliiton esteiden tutkintaa pyytäessään päättää ottaa yhteisen sukunimen, sukunimiyhdistelmän tai ottaa keskenään erilaiset sukunimet. Jos puolisot avioliittoon mennessään eivät ilmoita valintaansa, kumpikin puoliso säilyttää sen sukunimen, joka hänellä oli avioliittoon mennessään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa