Minilex - Lakipuhelin

Miten lapsen nimi ilmoitetaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella pitää olla etu- ja sukunimi, ja lapsen huoltajalla onkin velvollisuus ilmoittaa lapsen nimi väestötietojärjestelmään. Lapsen nimen ilmoittamisen täytyy tapahtua laissa säädetyn menettelyn mukaisesti laissa säädetyssä määräajassa. Nimettömäksi ei kukaan voi jäädä.

Lapsen huoltajille toimitetaan lapsen syntymän jälkeen esitäytetty lomake, jolla ilmoitetaan lapsen nimi ja äidinkieli. Mahdollista on ilmoittaa samalla lomakkeella myös lapsen uskonto. Lomake täytetään ja huoltajat allekirjoittavat sen.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Nimen ilmoittaminen tapahtuu palauttamalla edellä mainittu lomake täytettynä. Ensimmäinen vaihtoehto on palauttaa lomake Digi- ja väestötietovirastolle joko postitse tai henkilökohtaisesti. Toinen vaihtoehto on palauttaa lomake seurakunnalle, jos lapsi on kyseisen evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen seurakunnan jäsen. Käytännössä tämä tarkoittaa lomakkeen antamista lapsen kastavalle papille, joka toimittaa lomakkeen edelleen. Seurakunta tutkii nimen lainmukaisuuden ja toimittaa nimen sitten rekisteröitäväksi

Huoltajan tulee ilmoittaa lapsen nimi kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Jos lapsen nimeä ei edellä kuvatulla tavalla ilmoiteta annetussa määräajassa, lähettää Digi- ja väestötietovirasto huoltajalle muistutuksen asiasta. Jos lapsen nimeä koskevaa ilmoitusta ei näinkään onnistuta saamaan, voi virasto viimekätisenä keinona kääntyä kunnan sosiaalihuollon puoleen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

 • Muista, että nimen ilmoittamisen tulee tapahtua tietyssä määräajassa. Määräaika on 3 kk lapsen syntymästä. 
 • Huoltajat voivat päättää, ilmoittavatko lapsen nimen Digi- ja väestötietovirastolle vai kastavalle papille. Tieto kulkeutuu väestötietojärjestelmään molempia väyliä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa