Minilex - Lakipuhelin

Lainhuutohakemus ja alkuperäinen kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuudatuksella tarkoitetaan kiinteistön tai sen osan omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Lainhuudon on velvollinen hakemaan kiinteistön uusi omistaja eli esimerkiksi ostaja. Lainhuutoa haetaan Maanmittauslaitokselle toimitettavalla hakemuksella, johon tarvitaan tapauksittain vaihtelevia liitteitä. Hakemuksen yhteydessä on esitettävä selvitys saannon laillisuudesta, jotta kirjaamisviranomainen voi tarkistaa sen ennen lainhuudon myöntämistä. Lainhuutohakemuksen liitteenä tulee olla ainakin saannon perusteena oleva asiakirja alkuperäisenä tai joko kirjaamisviranomaisen tai kaupanvahvistajan oikeaksi todistamana jäljennöksenä. Esimerkiksi kauppakirja on tällainen saannon perusteena oleva asiakirja, jonka esittämistä vaaditaan. Alkuperäisellä kauppakirjalla tarkoitetaan alkuperäistä fyysistä asiakirjaa kokonaisuudessaan sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä laadittuja kauppakirjoja lukuun ottamatta.

Kiinteistön kauppa on tehtävä kirjallisesti ja kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppakirja. Jos kiinteistön kauppa on vahvistettu 20.6.2014 tai sen jälkeen, on kaupanvahvistajan kuulunut toimittaa jäljennös vahvistamastaan kauppakirjasta kirjaamisviranomaiselle. Kyseinen jäljennös täyttää lain vaatimuksen saantokirjan esittämisestä, eikä varsinaista alkuperäistä kauppakirjaa tarvita lainhuutohakemuksen liitteeksi. Toinen vaihtoehto kiinteistön kaupassa on nykyään sähköisen kaupankäyntijärjestelmän käyttäminen, jolloin vahvistusta ei erikseen tarvita. Tällöin lainhuutohakemus tulee automaattisesti vireille osapuolten hyväksyttyä kaupan, ja sähköinen kauppakirja toimitetaan suoraan järjestelmästä kirjaamisviranomaiselle. Myöskään näissä tapauksissa ei kauppakirjaa tarvitse erikseen toimittaa.

Alkuperäinen kauppakirja tai sen oikeaksi todistettu jäljennös täytyy siis olla lainhuutohakemuksen liitteenä. Aina sitä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa itse, vaan kirjaamisviranomainen saa sen yleensä muuta kautta. Erityisesti vanhemmissa kaupoissa tai tilanteissa, joissa joitakin aiempia saantoja on jäänyt lainhuudattamatta, kannattaa toimittamisen tarpeellisuus kuitenkin varmistaa. Jos tarvitset apua lainhuudon hakemiseen tai olet epävarma sen liitteeksi yksittäistapauksessa tarvittavista asiakirjoista, kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa