Minilex - Lakipuhelin

Lainhuutohakemus ja alkuperäinen kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuudatuksella tarkoitetaan kiinteistön tai sen osan omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteriä ylläpitää Maanmittauslaitos. Lainhuudon on velvollinen hakemaan kiinteistön uusi omistaja eli esimerkiksi ostaja. Lainhuutoa haetaan Maanmittauslaitokselle toimitettavalla hakemuksella, johon tarvitaan tapauksittain vaihtelevia liitteitä.

Lainhuutohakemuksen käsittelyn yhteydessä Maanmittauslaitos selvittää saannon laillisuuden. Nykyään kiinteistönkauppojen kauppakirjojen jäljennökset toimitetaan kaupanvahvistajan toimesta aina kirjaamisviranomaiselle. Mikäli kauppa tehdään sähköisen kaupankäyntijärjestelmän kautta, myös tällöin kauppakirjasta siirtyy automaattisesti tieto Maanmittauslaitokselle ja lainhuudatus käynnistyy. Kaikki pätevät kiinteistönkaupat tulee tehdä joko kaupanvahvistajan vahvistamana tai sähköisen järjestelmän kautta. Kaupanvahvistajan vahvistamaa kauppakirjaa tai sähköisen järjestelmän kautta siirtyvää kauppakirjaa ei siten tarvitse toimittaa Maanmittauslaitokselle erikseen alkuperäisenä.

Muuten kiinteistökaupan lainhuutohakemuksen liitteeksi vaaditaan kauppahinnan maksukuitti. Varainsiirtoveron maksamista koskevia tietoa ei tarvitse toimittaa enää erikseen liitteinä 1.11.2019 jälkeen tehdyissä kaupoissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa