Minilex - Lakipuhelin

Lainhuuto vireillä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuutoa tulee hakea silloin, kun henkilö saa omistukseensa kiinteistön, sen määräalan tai määräosan. Kun kiinteistö lainhuudatetaan, henkilön omistusoikeus tulee kirjatuksi lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Lainhuuto on haettava kirjaamisviranomaiselta eli Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on saanut kiinteistön omistukseensa. Kuuden kuukauden aika alkaa siten siitä päivästä, kun esimerkiksi kauppakirja tai lahjakirja on allekirjoitettu.

Lainhuutoa voi hakea Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa, jos kaupanvahvistaja on vahvistanut esimerkiksi kaupan, lahjan tai vaihdon eikä luovutuksen saajana ole yritys. Muutoin lainhuutoa voi hakea hakemuslomakkeella, jonka voi toimittaa joko sähköpostitse tai postitse. Hakemuksen voi toimittaa myös Maanmittauslaitoksen palvelupisteeseen. Lainhuutohakemus tulee vireille silloin, kun hakemus on esitetty tai toimitettu kirjaamisviranomaiselle. Tällöin lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin tehdään merkintä, että kyseisestä kiinteistöstä on vireillä lainhuutohakemus.

Lainhuuto kannattaa saattaa vireille ajoissa, sillä muuten sen luovutuksesta suoritettavaa varainsiirtoveroa korotetaan. Hakemus otetaan kuitenkin vastaan, vaikka sen liitteenä ei olekaan kuittia suoritetusta varainsiirtoverosta.

Hakemuksessa tulee yksilöidä kiinteistö ja tuoda ilmi, mitä toimenpidettä hakemuksella haetaan. Lisäksi siihen tulee kirjata hakijan yhteystiedot ja allekirjoitus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa