Minilex - Lakipuhelin

Lainhuuto ja kiinteistö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön omistusoikeus kirjataan myöntämällä saannolle lainhuuto. Saannolla tarkoitetaan kyseisessä merkityksessä omistusoikeuden siirtymistä esimerkiksi kaupan, vaihdon tai lahjan avulla. Kyseisiä lainhuutoa koskevia säännöksiä sovelletaan myös silloin, jos kysymys on kiinteistön määräalasta tai määräosasta. Lainhuutohakemus on näin ollen jätettävä lain mukaan silloin, kun kiinteistön omistaja vaihtuu.

Lain mukaan puhutaan yleisestä lainhuudatusvelvollisuudesta, jolla viitataan jokaisen velvollisuuteen hakea lainhuutoa. Lainhuuto tulee hakea lähtökohtaisesti kuuden kuukauden kuluessa luovutuskirjan tekemisestä, mutta esimerkiksi jos kiinteistö on saatu perintönä, lainhuudatusaika alkaa perinnönjaon lainvoimaisuudesta.

Lainhuutoa kiinteistöön hakiessaan tulee esittää selvitys saannon laillisuudesta. Tämä tarkoittaa, että lainhuudon saamiseksi hakijan tulee liittää hakemukseen mukaan kyseisen saannon perusteena oleva alkuperäinen asiakirja tai oikeaksi todennettu jäljennös.

Lainhuuto suojaa kiinteistön omistajaa esimerkiksi kaksoisluovutustilanteissa. Tämän lisäksi lainhuuto antaa suojaa kiinteistön oikeaa omistajaa vastaan, sillä saanto katsotaan lähtökohtaisesti pysyväksi, jos luovuttajalla oli lainhuuto kiinteistöön luovutushetkellä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa