Minilex - Lakipuhelin

Lainhuudatus perhe- ja perintöoikeudellisessa saannossa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Jos omistusoikeus kiinteistöön on saatu perintönä, lainhuudatusaika alkaa siitä hetkestä, kun perinnönjako saa lainvoiman. Mikäli kuolinpesässä on vain yksi perillinen, ei perinnönjakoa luonnollisestikaan tarvita. Tällöin lainhuudatusaika alkaa perunkirjoitusajan päättymisestä tai, jos ositus on tarpeen kiinteistön erottamiseksi, siitä kun ositus saa lainvoiman.

Testamenttiin perustuvan saannon lainhuudatusaika alkaa puolestaan testamentin lainvoimaiseksi tulosta. Testamentti tulee pääsääntöisesti lainvoimaiseksi, jos sitä ei moitita kuuden kuukauden pituisena määräaikana. Lainvoimaisuus on mahdollista jo sitä ennen, jos kaikki perilliset ovat sitovasti luopuneet moittimasta testamenttia. Testamentin toteuttamisen vaatiessa osituksen tai perinnönjaon, lainhuudatusaika alkaa osituksen tai jaon tullessa lainvoimaiseksi.

Puolisoiden omaisuuden ositukseen perustuvan kiinteistön saannon lainhuudatusaika alkaa puolestaan siitä hetkestä, kun ositus saa lainvoiman. On kuitenkin hyvä huomata, että mikäli osituksessa ainoastaan todetaan, että kiinteistön jo aikaisemmin yksin omistanut puoliso saa pitää kiinteistön edelleen, lainhuudatusvelvollisuutta ei ole.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa