Minilex - Lakipuhelin

Kuinka kiinnitystä haetaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistölle haetaan kiinnitystä, jos sitä halutaan käyttää velan vakuutena. Kiinnitystä haetaan Maanmittauslaitokselta. Kiinnityshakemuksen voi tehdä sähköisesti Kiinteistövaihdannan palvelun kautta tai kirjallisesti hakemuslomakkeella.

Hakemuksesta on käytävä ilmi sekä kiinnityksen kohde että haetun kiinnityksen rahamäärä. Kiinnityksen kohde tulee myös yksilöidä ilmoittamalla sen rekisterinumero. Kiinnityksen kohteena voi olla kiinteistö, sen määräala tai määräosa tai tietyissä tapauksissa vuokraoikeus. Mikäli hakemuksessa haetaan usean kiinnityksen vahvistamista samaan kiinteistöön, voidaan hakemuksessa määrätä niiden keskinäisestä etusijajärjestyksestä. Hakemuksessa on lisäksi mahdollista määrätä sähköisen panttikirjan saajasta, joka voi olla joko hakija tai velkoja. On tärkeää huomata, että jos hakemuksessa on nimenomaisesti määrätty panttikirjan saajasta, hakemusta ei voida muuttaa eikä peruuttaa ilman hänen suostumustaan.

Kiinteistön omistaja voi valtuuttaa myös asiamiehen hakemaan kiinteistön kiinnittämistä. Kiinteistön omistajan on allekirjoitettava valtakirja, josta tulee käydä ilmi asiamiehen nimi, kiinnityksen kohde ja kiinnityksen suuruus. Myös yleisvaltuutus, jonka mukaan asiamiehellä on oikeus tehdä päämiehensä puolesta kaikkia oikeustoimia, riittää kiinnityksen hakemiseen.

Hakijalle ilmoitetaan, kun kiinnitys on ratkaistu ja sähköinen panttikirja merkitty lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Rekisteriin merkitään, kuka on sähköisen panttikirjan saaja. Sähköisestä panttikirjasta ei anneta hakijalle paperista panttikirjaa, vaan pelkästään päätös kiinnityksen vahvistamisesta. Sähköisen panttikirjan siirtoa voi hakea panttikirjan saajaksi merkitty taho. Kirjallisia panttikirjoja ei enää myönnetä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa