Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti omalle lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan muun omaisuuden tavoin myydä pätevästi omalle lapselleen. Tapana on kuitenkin, että kiinteistö myydään lapsille alle hinnan, joka kiinteistöstä saataisiin vapailla markkinoilla (kiinteistön käypä arvo). Jos omaisuus myydään lapselle liian suurella alennuksella, verotuksellisesti tulee kyseeseen lahjanluontoinen kauppa. Lahjanluontoinen kauppa aiheuttaa veroseuraamuksia kiinteistön ostavalle lapselle sekä myös kiinteistön myyjälle.

Kiinteistön ostava lapsi joutuu maksamaan lahjaveroa, jos hänen kiinteistöstä suorittamansa vastike on enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Verotettavana lahjana pidetään kiinteistön käyvän arvon ja ostohinnan välistä erotusta. Lapsi joutuu siis maksamaan tästä summasta lahjaveroa ensimmäisen lahjaveroluokan mukaisesti. Lahjasta kuuluu siis tehdä lahjaveroilmoitus verottajalle.

Tämän lisäksi kiinteistön myyvä vanhempi voi joutua maksamaan veroa luovutusvoitosta, vaikka sitä ei todellisuudessa edes syntyisi. Jos kyseessä ei olisi lahjanluonteinen kauppa, verotettava myyntivoitto laskettaisiin vähentämällä asunnon myyntihinnasta asunnon hankkimismeno. Jos kauppa katsotaan lahjanluonteiseksi kaupaksi, on mahdollista, että ”kuvitteellisesta” myyntivoitosta voi joutua maksamaan pääomatuloveroa. Tämä johtuu siitä, että kiinteistön hankintameno jaetaan lahjanluonteisessa kaupassa vastikkeettomaan ja vastikkeelliseen osaan. Tämä poikkeuksellinen laskutapa mahdollistaa sen, että myyjälle katsotaan syntyvän verotettavaa luovutusvoittoa, vaikka omaisuus todellisuudessa myytäisiin tappiolla. Jos kiinteistön arvo on noussut, tulee arvonnousu täten verotettavaksi, vaikka kiinteistöä ei todellisuudessa myydä voitolla.

Osapuolten kannattaa sopia kiinteistön myyntihinta ylittämään 75 % käyvän arvon rajan, jos lapsella on mahdollisuuksia suorittaa niin iso vastike kiinteistöstä. Kauppahinnan tarvitsee olla ainoastaan euron enemmän kuin 75 % käyvästä arvosta, jotta edellä selostettuja veroseuraamuksia ei synny ollenkaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]