Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti lähiomaiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan myydä vapaasti myös lähiomaiselle. Myynnissä pitää tietenkin noudattaa kaikkia pakollisia kauppakirjan muotosääntöjä, minkä lisäksi kiinteistön myynnistä syntyvästä myyntivoitosta täytyy maksaa tietenkin pääomatuloveroa, ellei myyntiä ole säädetty verovapaaksi. Kiinteistön myynti lähiomaiselle poikkeaa kiinteistön myynnistä ulkopuoliselle henkilölle kuitenkin siinä, että kiinteistön myynti lähiomaiselle voidaan tulkita lahjanluonteiseksi kaupaksi, jos kiinteistö myydään selvällä alihinnalla. Tällöin sekä myyjälle että kiinteistön ostajalle aiheutuu veroseuraamuksia, joita ei aiheutuisi, jos kiinteistö myytäisiin ulkopuoliselle.

Kiinteistön myyntiä pidetään lahjanluontoisena kauppana, jos ostaja on lähiomainen ja hänen suorittamansa maksu on enintään 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Kiinteistön käypä arvo on sen todennäköinen myyntihinta vapailla markkinoilla. Jos kyseessä on lahjanluontoinen kauppa, ostaja joutuu maksamaan lahjaveroa käyvän arvon ja suoritetun vastikkeen välisestä erotuksesta, koska kaupan katsotaan olevan osaksi lahja ostajalle. Ostaja ei voi tehokkaasti väittää verottajalle, että kaupan tarkoituksena ei ollut lahjan antaminen. Kiinteistön ostajan on tämän vuoksi tehtävä lahjaveroilmoitus verohallinnolle.

Kiinteistön myyjälle voi myös aiheuta veroseuraamuksia, joita hän ei välttämättä osannut odottaa. Verotettavaa myyntivoittoa syntyy normaalisti, kun kiinteistö myydään hinnalla, joka on korkeampi kuin sen hankintameno. Lahjanluonteisessa kaupassa verotettavaa myyntivoittoa voi kuitenkin syntyä, vaikka kiinteistö myytäisiin tappiolla. Tämä johtuu siitä, että kiinteistön hankintameno jaetaan alihintaisessa luovutuksessa vastikkeettomaan ja vastikkeelliseen osaan. Laskemistapa mahdollistaa sen, että myynnistä voi joutua maksamaan veroa, vaikka todellista luovutusvoittoa ei synny. Kiinteistön myyminen alihintaan ei ole siis kovin kannattavaa verosuunnittelun kannalta.

Jos kummankin edellä selostetun veroseuraamuksen syntyminen halutaan estää, ostajan suorittama vastike pitää olla enemmän kuin 75 % kiinteistön käyvästä arvosta. Jopa yhden euron ylitys on riittävä siihen, että veroseuraamuksia ei synny. Koska lahjanluonteisessa kauppa ei ole mitään progressiota 75 prosentin rajan ollessa ehdoton, on tärkeää, että kiinteistön käypä arvo lasketaan oikein. Jos suunnittelet kiinteistön myymistä alihintaan, kannattaa kääntyä Minilexin lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]