Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön ainesosien ja tarpeiston määrittämisen oikeudellinen merkitys


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kiinteistön omistaja voi tietyissä tilanteissa kirjaamalla määrätä kiinteistöön kuuluvasta omaisuudesta. Kirjaamisen avulla omistaja voi siten määrittää, että tietty omaisuus ei kuulu kiinteistön ainesosaksi tai tarpeistoksi, vaikka se muutoin sellaiseksi katsottaisiinkin, tai että se kuuluu kiinteistöön, vaikkei se muuten kuuluisikaan. Kyseisen määrittelyn oikeudellisena tarkoituksena on osoittaa, mikä omaisuus kuuluu yhtäältä yrityskiinnityksen ja mikä puolestaan kiinteistökiinnityksen piiriin.

Ainesosien ja tarpeiston kirjaamiseksi kiinteistön omistajan on tehtävä kirjallinen ilmoitus, missä hän yksilöi kirjaamisen kohteena olevan esineen. Kohteen yksilöimiseksi riittää esimerkiksi kysymyksessä olevan koneen tehon tai koon ilmoittaminen. On huomattava, että kirjaus voi koskea vain hakijan elinkeinotoiminnassaan käyttämiä koneita tai laitteita. Lisäksi kirjaus voidaan tehdä ainoastaan sellaisten koneiden ja laitteiden osalta, jotka on tarkoitettu olemaan kiinteistöllä pysyvästi.

Kiinteistön ainesosien ja tarpeiston kirjaus voidaan tehdä vain parhaalle etusijalle, mikä mutkistaa velkojien asemaa. Siksi usein onkin tarpeellista hankkia velkojien suostumus kirjaamisen toteuttamiseksi. Mikäli kirjauksella esimerkiksi määrätään kiinteistöön kuuluvaksi sellaista omaisuutta, mitä ei muutoin katsottaisi kiinteistön ainesosaksi tai tarpeistoksi, on kirjaamisen nimenomaisena edellytyksenä yrityskiinnityksen haltijoiden suostumus.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa