Minilex - Lakipuhelin

Elatusapu keskimäärin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatusavun määrä tulisi aina laskea tapauskohtaisesti lapsen elatuksen tarpeen ja vanhempien elatuskyvyn mukaisesti, joten elatusavun rahamääristä ei ole olemassa yleispäteviä suosituksia. Yleiskuvan siitä, minkä suuruisia elatusapuja Suomessa keskimäärin maksetaan, voi kuitenkin saada Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemista tilastoista. Tilastoissa on mukana vain sopimuksella vahvistetut elatusavut, ei tuomioistuimen vahvistamia elatusapuja.  

THL:n tilaston (Tilastoraportti 11/2019, Lapsen elatus ja huolto sekä isyyden selvittäminen 2018) perusteella Suomessa maksetaan melko pieniä elatusapuja. Vuonna 2018 21 %:ssa sopimuksista elatusavun määrä on ollut alle 67,28 euroa kuukaudessa per lapsi. Sopimuksista 16 %:ssa elatusavun määräksi on vahvistettu 134,55-168,18 euroa kuukaudessa lasta kohden. Tätä suuremmasta elatusavusta ovat sopineet vain noin 14 % vanhemmista, ja etenkin yli 302,73 euron elatusapu on harvinaisuus: tähän ovat päätyneet vain 2 % vanhemmista. Lisäksi elatusapu on jätetty kokonaan vahvistamatta noin 39 prosentissa sopimuksista. Elatusapua ei vahvisteta lainkaan siinä tapauksessa, että elatusvelvollisella ei ole elatuskykyä.

Elatusavun määrä tulisi kuitenkin aina sopia perheen tilanteeseen sopivaksi. Vaikka vanhemmille on jätetty melko laaja sopimusvapaus elatusavun määrästä, laskemisessa voi hyödyntää oikeusministeriön ohjetta elatusavun määrän arvioimiseksi (oikeusministeriön julkaisu 2007:2). Ohjeessa on elatusavun laskemiseen seuraava peruskaava. Ensin jaetaan lapsesta erillään asuvan vanhemman elatuskyky molempien vanhempien yhteenlasketulla elatuskyvyllä. Tämä summa kerrotaan lapsen elatuksen tarpeella. Ohjeen mukainen laskutapa saattaa kuitenkin johtaa ylisuureen elatusapuun, jos lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempien luona tai lapselle on muuten vahvistettu laaja tapaamisoikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa