Minilex - Lakipuhelin

Voiko kommandiittiyhtiön äänettömät yhtiömiehet ilmoittaa yhtiösopimukseen määritellyssä erillissopimuksessa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Onko mahdollista luoda kommandiittiyhtiölle yhtiösopimus, jossa määritellään lakisäänteiset kaksi yhtiömiestä: yksi vastuunalainen, ja yksi äänetön (näiden on tarkoitus pysyä muuttumattomana), sekä määritellään samassa sopimuksessa erillinen sopimusasiakirja joka kattaisi yhtiösopimuksen jälkeen mukaan tulleet äänettömät yhtiömiehet, sekä heidän osuutensa? Täten vain kyseistä lisäsopimusta tarvitsisi muuttaa, eikä erillistä ilmoitusta PRH:lle tarvitsisi tehdä, toisin kuin yhtiösopimuksen muuttamisessa?

Ymmärrän, että juuri taloudellisen vastuun vuoksi vastuunalaiset yhtiömiehet ovat rekisterin kannalta vakava asia (ja PRH mm. edellyttää erillistä lupaa, jos vastuunalainen yhtiömies on ETA:n ulkopuolelta), mutta äänettömien yhtiömiesten osalta heidän valvontansa ei vaikuta tiukalta.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Patentti- ja rekisterihallitukselle ilmoitettavassa yhtiösopimuksessa on poikkeuksetta mainittava kaikki sekä vastuunalaiset että äänettömät yhtiömiehet, eli mainitsemasi järjestely ei ole mahdollinen.

Yhtiömiehen liittyminen tai poistuminen yhtiöstä on aina sellainen asia, joka on yhtiösopimuksen muutoksena ilmoitettava viipymättä kaupparekisteriin. Sääntelyllä pyritään valvonnan ohella suojaamaan muun muassa yhtiön kanssa asioivien luottamusta siihen, voiko rekisteristä ilmenevä henkilö tehdä yhtiötä sitovia oikeustoimia vai ei. Yhtiösopimuksen muuttamista koskevaa päätöstä ei nykyisen lain mukaan saa panna täytäntöön, ennen kuin se on rekisteröity.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »