Mitä puheenjohtaja voi tehdä jos hallituksen jäsenet ei tule kokoukseen, eivätkä edes vastaa kyselyyn miksi
Kysymys on valtakunnallisesta yhdistyksestä joten hallituksen kokouksia on säännöissä mahdollistettu pitää SKYPE kokouksina jossa kaikki ovat kuulolla yhtä aikaa.
Voisiko puheenjohtaja jotenkin velvoittaa hallituksen koolle. Pakon omaisesti.

1 vastaus


1 vastausta

Hallituksella ja varsinkin hallituksen puheenjohtajalla on yhdistyslain mukaan tiettyjä velvollisuuksia. Näitä ovat tavanomaisen yhdistystoiminnan järjestäminen ja esimerkiksi varainhoidon järjestäminen. Hallitus ajaa yhdistyksen jäsenten etua ja toteuttaa säännöissä määriteltyä toiminnan tarkoitusta. Riippuu toki yhdistyksen säännöistä, mitä erityisiä tehtäviä hallituksella tämän lisäksi on.

Hallituksen jäsenten tulee toimia tehtävässään huolellisesti ja huolehtia vaadittavien tehtävien toteuttamisesta. Hallituksen jäsenhän voi olla kahdella tavalla myös juridisesti vastuussa toimistaan. Hän voi ensinnäkin joutua siviilioikeudelliseen vahingonkorvausvastuuseen, mikäli hän toimiessaan hallituksessa aiheuttaa yhdistykselle tahallaan tai tuottamuksesta vahinkoa, eikä ole siis toiminut huolellisesti. Rikosoikeudellinen vastuu taas voi syntyä, jos hallituksen jäsen toimii yhdistyslain tai yhdistyksen sääntöjen vastaisesti, eli esimerkiksi laiminlyö tehtäviään ja siitä aiheutuu vahinkoa yhdistykselle tai sen jäsenelle tai ulkopuoliselle.

Tarvitaan kuitenkin yhdistyksen kokous päättämään vahingonkorvauskanteen nostamisesta ja tällöin toki vahingon on oltava jo tapahtunut. Onkin oikeastaan mahdotonta ennalta jo velvoittaa hallitusta toimimaan tietyllä tavalla, mikäli mitään vahinkoa ei ole aiheutunut. Toki hallituksen jäsen voidaan koska tahansa yhdistyksen kokouksen perusteella erottaa toimestaan tai vaihtaa, mutta istuvan hallituksen toimintaan ei pysty muilla keinoin vaikuttamaan.

Suosittelisin vetoamaan hallituksen jäsenten olemassa oleviin tehtäviin ja mahdolliseen vahingonkorvausvastuuseen yhdistystä kohtaan, mikäli tehtäviä hallituksen jäsenten toimesta laiminlyödään. Jos yhdistyksen muu jäsenistö on aktiivisempaa, niin vaihtaa kokonaisuudessaan hallitus tai ainakin osa siitä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »