Minilex - Lakipuhelin

Koetyövuorolaisen ottaminen ilman aikomustakaan palkata häntä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos jokin firma järjestää koetyövuoron sellaiselle henkilölle, jolla ei ole työstä aiempaa kokemusta ja työvuoron jälkeen eivät anna työpaikkaa koska "etsivät kokeneempaa henkilöä", rikkooko se lakia?

Työhakemuksessa on siis selvästi nähtävissä, että työnhakija ei ole aikaisemmin tehnyt hakemaansa työtä, mutta he ottavat hänet silti päiväksi töihin, eivätkä sitten palkkaa työnhakijaa kokemuksen puutteen takia.

Onko tällainen toiminta yrityksen kannalta sallittua ja onko koetyövuoron tekijällä mitään oikeuksia saada minkäänlaista korvausta?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Työsopimukseen merkityn koeajan tarkoituksena on selvittää työntekijän soveltuvuus työhön ilman irtisanomisaikaa. Samalla myös työntekijä voi selvittää vastaako työnkuva hänen omia odotuksiaan. Koeaika ei ole lupaus siitä, että koeajan päättyessä solmittaisiin uusi toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen työsopimus. Kuitenkin työsopimuslaki edellyttää, että työsopimusta ei saa purkaa syrjivillä eikä koeajan tarkoitukseen epäasiallisilla perusteilla. Kielletyt perusteet on määritelty oikeuskäytännössä ja ne ovat yleisesti hyvän tavan vastaisia tai kohtuuttomia. Syrjiviä perusteita ovat esimerkiksi ikä, terveydentila, kieli ja uskonto. Epäasiallisia perusteita voivat olla esimerkiksi työnantajan erehdys eli virhearviointi työsuorituksesta. Koeajan pohjimmainen tarkoitus on työntekijän suorituksen arviointi, joten työnantajan tuotannolliset tai taloudelliset perusteet eivät voi olla laillisia koeaikapurun perusteita. Jos työntekijä kokee, että koeaika on purettu lain vastaisesti, on hän velvollinen osoittamaan näyttöä epäasiallisesta purusta.

Kuitenkin esillä olevassa tapauksessa yhden päivän työkokeilusta ei ilmeisesti ole tehty mitään kirjallista sopimusta?

Lain mukainen koeaika määritellään aina erikseen allekirjoitetussa työsopimuksessa. Tällaista yhden päivän työkokeilua koskevaa lainsäädäntöä ei ole, vaan jos kyseessä on suullinen sopimus kokeilusta ja palkasta/korvauksesta ei ole erikseen sovittu, ei sellaista voida jälkikäteen vaatia. Vastaavuudessa on suositeltavaa suostua työskentelemään koeajalla vain allekirjoitettuaan kirjallisen työsopimuksen jossa on määritelty koeajan kesto ja ehdot, jotta voi tarvittaessa turvautua lakiin ongelmien ilmaantuessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]