Tietääkö joku miten osakeyhtiössä tehdään lain mukaan päätöksiä? Tapaus on tällainen: Henkilö on toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja sekä omistaa puolet kaikista osakkeista. Voiko hän vaikka päättää, että nostanpa palkkani 100 000 euroon kuussa, tai laitanpa itselleni maksuun 500 000 euron palkkion vuoden vaihteessa? Mitä kaikkea hän voi päättää?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Osakeyhtiölain mukaan päätökset osakeyhtiön eri toimielimissä tehdään annettujen äänten enemmistön perusteella, ellei laissa ole toisin säädetty tai yhtiöjärjestyksessä ole toisin päätetty. Lähtökohtaisesti yksi osake tuottaa yhden äänen äänestyksessä. Enemmistö osakkeista tuottaa yleensä väistämättä merkittävän, jopa käytännössä määräävän päätösvalta-aseman yhtiön kaikessa päätöksenteossa.

Yhtiötä ylintä päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat yhtiökokouksissa, joihin kaikki osakkeenomistajat saavat osallistua. Hallitus ja toimitusjohtaja huolehtivat yhtiön hallinnosta yhtiökokouksen alaisuudessa. Jos jollakin osakkeenomistajalla on määräävä päätösvalta jo yhtiökokouksessa, valta ulottuu usein muihinkin elimiin.

Yhtiön johdolla ei ole kuitenkaan rajatonta valtaa, laissa on esimerkiksi säädetty yhdenvertaisuusperiaatteesta. Tämän periaatteen mukaan yhtiökokous, hallitus tai toimitusjohtaja ei päättämästä toimenpiteestä, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Puolueellinen varojen jako ja palkkojen maksu saattavat olla tämä periaatteen vastaista.

Vähemmistöosakkeenomistajana joudut valitettavasti suurelta osin sietämään enemmistöomistajien vallankäyttöä. Oikeuskeinona voit nostaa tuomioistuimessa moite- ja vahingonkorvauskanteen laitonta yhtiön johdon päätöstä vastaan kolmen kuukauden sisällä päätöksen tekemisestä. Tämä keino toimii kuitenkin vain yhtä päätöstä kohtaan kerrallaan. Pysyvämpi ratkaisu olisi kokonaan luopua osakeomistuksesta vaatimalla kyseistä enemmistöosakkeenomistajaa vaikutusvallan väärinkäytön johdosta lunastamaan sinun osakeosuutesi. Jos hän ei tee lunastusta, voit vaatia osakeyhtiön purkamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »