Olen kirjoittanut kaksi vuotta blogia jossa esiintyy suunnittelemani yrityksen nimi. Nimi ei ole sukunimeni mutta sukututkimuksessa todettu alkukantainen sukunimemme. Olen tarkistanut että vastaavaa nimeä ei ole käytetty aiemmin yrityksellä ja haluaisin kovasti käyttää sitä tulevaisuuden yritystäni varten. Onko blogini osoitteena toimiva nimi suojattu tekijänoikeuslailla ja olenko oikeutettu käyttämään sukumme vanhaa sukunimeä yrityksen nimenä tässä tilanteessa? Jos haluamani nimi ei ole suojattuna niin haluaisin varautua ja suojata sen rekisteröimällä sen jo etukäteen.

1 vastaus


Minilex

29 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Yrityksen nimeen, eli toiminimeen, voidaan saada yksinoikeus joko rekisteröinnillä tai vakiinnuttamalla. Yksinoikeus tarkoittaa sitä, ettei kukaan muu elinkeinonharjoittaja saa Suomessa käyttää rekisteröityä toiminimeä tai toiminimeä jota voitaisiin sekoittaa rekisteröityyn toiminimeen.

Helpoin ja nopein tapa saada yksinoikeus nimeen on rekisteröitymällä kaupparekisteriin. Patentti- ja rekisterihallitus tutkii ennen rekisteröintiä jos nimeä voidaan rekisteröidä.

Toiminimilain mukaan toiminimi voi myös vakiintua. Jos yritys käyttää tiettyä nimeä kauan, ja laajasti, voi nimi saada vakiintumisen perusteella suojaa. Tällöin nimi kuitenkin yhdistetään yritykseen alueella, jossa nimi on vakiintumisen perusteella tullut tunnetuksi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että PRH ottaa rekisteröidessään uusia toiminimiä ainoastaan huomioon jo rekisteröidyt toiminimet. Näin ollen, vaikka jokin nimi olisi vakiintunut jollekin yritykselle jollakin tietyllä alueella, voi jokin toinen yritys rekisteröidä kyseisen nimen yritykselleen.

Yrityksen nimen tulee muun muassa erottautua joukosta sekä olla yksilöllinen. Yrityksen nimessä ei saa käyttää muiden sukunimiä, elleivät sukunimet tarkoita lisäksi jotain muuta. PRH:lla on nimipalvelu, josta voi tarkistaa onko nimi rekisteröitävissä.

Brändi voidaan suojata tekijänoikeutta käyttämällä. Teos joka ylittää teoskynnyksen, eli on omaperäinen ja itsenäinen, ylittää teoskynnyksen ja saa näin ollen tekijänoikeussuojaa. Tekijänoikeutta ei voi rekisteröidä, kun taas tavaramerkin ja nimen voi, sillä tekijänoikeussuoja syntyy automaattisesti tekijälleen, esimerkiksi sen perusteella että yrityksen logo ylittää teoskynnyksen.

Blogin tekijänoikeudet ovat kirjoittajalla. Näin ollen kukaan ei saa oikeudettomasti kopioida esimerkiksi blogilla olevia tekstejä. Kuitenkin, jos blogin nimeä ei ole rekisteröity yritykselle tai tavaramerkiksi, eikä nimi täyty tekijänoikeudellisia teoksen tunnusmerkkejä, ei mikään käytännössä estä jotain toista tahoa ottamasta nimeä käyttöön. Näin ollen nimen rekisteröiminen yritykselle on aina suositeltavaa nimen yksinoikeuden saavuttamiseksi.

Jos teille jäi vielä kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Minilexiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]