Hei, Tälläinen kysymys minulla. Jos yksityishenkilö avaa yrityksen ja yrityksen nimellä ottaa lainaa. ja on löytynyt yritykselle ostaja jolla on maksuhäiriö merkintä mutta hänen maksuhäiriö merkintä poistuu esim 10.10.2016. Jos tekee sellaisen sopimuksen että ostajalle luovutetaan yritys 10.10.2016 ja sille kaikki velat niin siirtyykö kaikki yrityksen velat ostajalle?.

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Lähtökohtana on, että yrityskaupoissa yrityksen varat ja velat siirtyvät kokonaisuudessaan ostajana olevalle. Yrityskauppa tarkoittaa kuitenkin velkojan näkökulmasta velallisen vaihdosta, johon tarvitaan velkojan suostumus. Mikäli ostajalla on ollut maksuhäiriömerkintä, suostumuksen saaminen vaihdokseen saattaa olla haastavaa.
Myös yritysmuodolla on vaikutusta velkojen siirtymiseen ostajalle. Jos kyseessä on osakeyhtiö, yrityksen velat siirtyvät ostajalle kaupan hetkellä. Sen sijaan henkilöyhtiöissä, eli avoimessa ja kommandiittiyhtiöissä, vastuunalainen yhtiömies ei vapaudu vastaamasta ennen kauppaa syntyneestä velasta henkilökohtaisen velkavastuun vuoksi. Toiminimen kohdalla ei edes synny erillistä yritystä, joten myös toiminimellä toimiva yksityinen elinkeinoharjoittaja vastaa toiminimen ottamasta velasta henkilökohtaisesti eivätkä ennen kauppaa syntyneet velat siirry.
Velkojen siirtyminen yrityskaupassa edellyttää siis pääsääntöisesti velkojan suostumusta. Lisäksi yhtiömuodolla voi olla vaikutusta, mitkä velat siirtyvät ostajalle. Myös toiminimen ja henkilöyhtiöiden ennen kauppaa syntyneiden velkojen siirtymisestä voidaan sopia, mutta velkojan on hyväksyttävä tämä sopimus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »