Apuyhtiötä perustettaessa tuleeko jollakin tavoin apuyhtiön tuotannosta perittäväksi pääyhtiön velat, jos pääyhtiö on keskeytyneessä tilassa eikä siis tuota - eikä ole maksanut jotain velkoja?

1 vastaus


1 vastausta

Oletan, että tarkoitatte "apuyhtiöllä" joko tytäryhtiötä tai aputoiminimeä. Riippuen siitä kumpaa tarkoititte, poikkeavat vastaukset hieman toisistaan. Tytäryhtiö on itsenäisesti emoyhtiöstään perustettu osakeyhtiö, joka vain sattuu olemaan joko kokonaan tai vähintään puoliksi emoyhtiönsä, eli sen pääyhtiön määräysvallassa. Määräysvalta voi syntyä omistuksesta tai siitä, että emoyhtiöllä on muutoin valta valita tytäryhtiön hallitukseen vähintään puolet sen jäsenistä.

Tytäryhtiö ei voi joutua vastuuseen emoyhtiönsä veloista, vaan ne toimivat omina kirjanpidollisina yksikköinään. Niin sanottujen konserniavustusten avulla (tuki emolta tyttärelle tai toisin päin) voidaan tuloja tasata, mutta konserniavustuksia ei ole mikään pakko myöntää. Emoyhtiö voi myös tehdä periaatteessa konkurssin tytäryhtiön jatkaessa normaalisti toimintaansa, joten yhtiöiden velat eivät ole mitenkään emon tai tyttären vastuulla.

Sen sijaan jos tarkoititte aputoiminimeä on tilanne toinen. Aputoiminimi on vain toinen rekisteröity toiminimi, jolla yhtiö voi harjoittaa toimintaansa. Esimerkiksi jos yhtiö olisi alunperin erikoistunut maaleihin ja sen nimi olisi "Penan maali", mutta yhtiö haluaisi laajentaa toimintaansa myös sahatavaraan voisi sen perustaa aputoiminimen "Penan saha" ja ryhtyä ko. toiminimellä sahaliiketoimintaan. Tässä tilanteessa aputoiminimi ei ole millään tavalla siitä yrityksestä, jolle se on rekisteröity irrallinen toimija. Aputoiminimi kaatuu samalla kuin yrityskin ja sen velkaantuminen on yrityksen velkaantumista ja päin vastoin. Aputoiminimen tuottamasta voitosta voidaan periä myös päätoiminimen erääntyneitä velkoja.

Tarkka vastaus kysymykseenne riippuu siis siitä, kumpaa käsitettä tarkoititte.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »