Tarkoituksenani olisi perustaa yritys, mutta suuren esteen matkaan tuo henkilökohtaiset ulosottovelkani. Jos perustaisin osakeyhtiön, niin miten ulosottovelkani vaikuttavat tähän? Jos omistan yrityksen osakkeista 100%, niin voidaanko yritykseni osakkeet ulosmitata minulta? Ja miten on osinkojen ja palkan nostaminen yrityksestä? Olen tietoinen mahdollisista vaikeuksista saada rahoitusta yritykselle, mutta liiketoimintani malli ei ainakaan aluksi tarvitsisi suuria taloudellisia panostuksia.

1 vastaus


Minilex

16 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ulosotossa on mahdollista ulosmitata myös velallisen omistamat osakkeet. Osakkeet eivät kuitenkaan ole ensisijainen ulosmittauksen kohde. Ulosottokaaren mukaan ensisijaisesti tulee ulosmitata rahat, rahasaatavat, palkka, eläke tai muu toistuvaistulo. Seuraavana ulosmittausjärjestyksessä on irtain omaisuus, johon myös osakkeet kuuluvat. Kolmantena ulosmitataan kiinteä omaisuus ja viimeisenä omaisuus, jota velallinen tarvitsee vakituiseksi asunnokseen tai välttämätöntä toimeentuloaan varten. Viimeisellä sijalla ovat myös velallisen liike- tai elinkeinotoiminnan jatkamiseksi välttämättömät tuotantovälineet.

Jos kyseessä ovat yrityksen osakkeet ja velallinen käyttää yrityksessä merkittävää määräysvaltaa ja saa yrityksestä toimeentulonsa, on mahdollista, että myös osakkeet tulkitaan omaisuudeksi, jota velallinen tarvitsee välttämätöntä toimeentuloa varten. Tällöin osakkeet tulisi ulosmitata vasta viimeiseksi. Ulosottolainsäädännön esitöissä (HE 13/2005 vp) on todettu, että ulosotossa tulisi pyrkiä suojaamaan velallisen liike- ja elinkeinotoimintaa. Esitöiden mukaan on yleensä kaikkien osapuolten etu, että velallinen pystyy edelleen jatkamaan elinkeinotoimintaansa ja hankkimaan tuloja. Lisäksi on otettava huomioon, että jos velallisen omalla työpanoksella ja ammattitaidolla on suuri merkitys yrityksen toiminnassa, yrityksen osakkeita voi olla hyvin vaikeaa myydä ja muuttaa rahaksi.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]