Minilex - Lakipuhelin

Kuka on vastuussa osakeyhtiön lopetettamisesta, kun omistaja kuollut?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei, olen ollut varajäsenenä omaiseni osakeyhtiön hallituksessa (yhtiö oli siis ns. yhden ihmisen firma, eli tämä omaiseni käytännössä yksin pyöritti firmaansa, ja minä en koskaan osallistunut yhtiökokouksiinkaan muuten kuin ns. paperilla). Nyt tämä omaiseni on kuollut. Jäljellä oleviin tehtäviini kai kuuluu firman lopettaminen, koska olen käytännössä firman ainoa jäsen tällä hetkellä? En tarvitse käytännön ohjeita sinänsä aiheesta vaan haluaisin vain tietää, mikä on oma vastuuni tällä hetkellä? Olenko oikeudellisessa mielessä vastuussa firmasta, sen kirjanpidosta ja lopettamisesta nyt? Entä onko omaiseni kuolinpesällä vastuuta em. asioissa (olen yksi kuolinpesän osakkaista), vai lankeaako se vain yksin minulle, koska olen ko. yhtiön varajäsen?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

kuolinpesällä ei ensinnäkään ole olennaista roolia. Se ei tule hallituksen jäseneksi vainajan sijaan, koska hallituksen jäsenen täytyy olla ihminen, ei mikään oikeudellinen järjestely. Vainajan omistamat yhtiön osakkeet toki siirtyvät kuolinpesälle. Osakkeenomistajana kuolinpesällä on päätösvaltaa, mutta se voi toki valtuuttaa teidät tarpeellisiin toimiin yhtiön lopettamiseksi.

Se, millainen vastuu teillä on yhtiön lopettamisesta, riippuu omasta valinnastanne. Voitte jäädä passiiviseksi, jolloin yhtiö poistetaan rekisteristä. Toisaalta voitte ryhtyä yhtiön selvitysmieheksi: Selvityksen ja lopputilityksen jälkeen yhtiö puretaan. Kumpikin vaihtoehto on sinänsä mahdollinen: Jos yhtiöllä on olennaisesti velkoja ja varoja, selvitys on tarpeen. Selvitys voi toki johtua myös kuolinpesän halusta.

Patentti- ja rekisterihallitus poistaa osakeyhtiön rekisteristä osakeyhtiölain 20 luvun 2 §:n nojalla, jos esimerkiksi tilinpäätösasiakirjoja ei toimiteta. Tällä tavoin passiivisia yhtiöitä poistetaan runsaasti ja rutiininomaisesti. Jos poistetulla yhtiöllä on velkoja, ne maksaa yhtiön varoista sen edustaja, eli kaiketi te. Tällaisen yhtiön varat tosin saa jakaa vasta viisi vuotta myöhemmin, silloinkin vain jos yhtiöllä ei ole tunnettuja velkoja ja jos varoja on enintään 8000 euroa.

Yhtiön purkamisesta selvityksen kautta taas säädetään osakeyhtiölain 20 luvun 3-16 §:ssä. Tällöin selvitysmiehen tulee tehdä tilinpäätökset ja maksaa velat yhtiön varoista. Lopputilityksen jälkeen yhtiö purkautuu ja selvitysmiehen vastuu lakkaa.

Tältä pohjalta voitte siis itse harkita, miten toimitte. Etenkin kannattaa miettiä, miten osakeyhtiö kannattaa lopettaa kuolinpesän varojen jaon kannalta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]