Yhtiöjärjestys tuo etuosto-oikeuden muille osakkaille. Omistukseni 47%. Markkina-arvo 1,5 M€, velaton. Maan, rantojen ja etenkin kiinteistöjen myynti hankalaa osaomistuksen takia.
Olen esittänyt kiinteistöjen ja irtaimen osuuteni myymistä muille os.omistajille ja vastaavasti hankin itselleni kokonaan omaan omistukseeni tietyt maa-alueet. En saa määräenemmistöä taakseni. Voin myös myydä koko osakkeitani vastaavan määrän.
Mikä neuvoksi? Miten pääsen tästä "vankilasta" pois.

1 vastaus


1 vastausta

Valitettavasti tilanteenne vaikuttaa hieman hankalalta ratkaista toivomallanne tavalla. Mikäli etuosto-oikeudella tarkoitatte tässä kohtaa yhtiöjärjestyksessä määritettyä oikeutta muille osakkeenomistajilla lunastaa osakkeenomistajan ulkopuoliselle myymä osake, on kyseessä vain oikeus eikä velvollisuus. Toisin sanoen, jos kukaan osakkeenomistajista ei halua ostaa osakkeitanne, ette voi heitä siihen pakottaakaan.

Jos kuitenkin yhtiöjärjestyksessä olisi velvoitettu esimerkiksi yhtiö ostamaan osakkaittensa osakkeet tietyillä edellytyksillä, niin tällöin tilanne voisi olla toinen ja te voisitte vaatia osuuttanne lunastettavaksi. Mitä tulee muihin ehdottamiinne järjestelyihin, niin sama ongelma liittyy myös niihin. Yhtiöhän voisi hyvin lunastaa osakkeenne, mitätöidä ne ja myydä teille haluamanne maat päättämällä myydä yhtiön omaisuutta pois, mutta kaikkeen tähän päätöksentekoon tarvitsisitte riittävän enemmistön taaksenne.

Ehkäpä kannattaa kuitenkin yrittää myydä osakkeita avoimilla markkinoilla tai sitten esimerkiksi vuokrata kiinteistöjä, mikäli se on taloudellisesti teille mahdollista. Ainoa takaportti teille olisi, mikäli joku toinen osakkeenomistaja olennaisesti väärinkäyttänyt asemaansa yhtiössä teitä vastaan. Tällöin voisitte vaatia kyseistä henkilöä tai yhtiötä lunastamaan osakkeenne. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, ei osakkeista oikein voi muulla keinoilla päästä eroon kuin myymällä ne.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »