Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen vaihto ja avioliitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Erittäin tavallinen tilanne, jossa sukunimeä muutetaan, on avioliiton solmiminen. Etu- ja sukunimilaki antaa puolisoille tiettyjä erilaisia vaihtoehtoja, joiden joukosta he voivat valita sukunimensä. Koska nykyinen avioliittolaki on sukupuolineutraali, koskevat sukunimen valintaan liittyvät säännöt yhtä lailla homo- kuin heteroparejakin.

 

Etu- ja sukunimilain mahdollistamat sukunimivaihtoehdot

Avioliiton solmiessaan puolisot voivat halutessaan ottaa yhteisen sukunimen. Yhteiseksi sukunimeksi voidaan valita jommankumman puolison sukunimi, joka puolisolla oli viimeksi naimattomana ollessaan. Entisen aviopuolison sukunimeä ei siis saa siirtää uudelle puolisolle, vaikka itse vielä avioeronkin jälkeen kyseistä nimeä käyttäisi. Esimerkiksi Järvinen ja Laaksonen os. Korhonen voivat valita yhteiseksi sukunimekseen vain Järvisen tai Korhosen.

Vielä tälläkin hetkellä yleisintä on, että heteropari ottaa yhteiseksi sukunimekseen miehen sukunimen, mutta tämä ei missään tapauksessa ole pakollista. Yhteiseksi nimeksi voidaan lainsäädännön mukaan ottaa yhtä hyvin kumman tahansa puolison sukunimi.

Puolisoilla on mahdollisuus ottaa käyttöön myös yhteinen sukunimiyhdistelmä, jonka he muodostavat omista sukunimistään. Sukunimiyhdistelmä tarkoittaa kahdesta eri sukunimestä muodostettua yhdistelmää, jossa sukunimet yhdistetään joko yhdysmerkillä (-) tai kirjoittamalla nimet erikseen. Esimerkiksi sukunimistä Laine ja Saari voitaisiin muodostaa sukunimiyhdistelmät Laine Saari, Laine-Saari, Saari Laine ja Saari-Laine.

Yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän lisäksi puolisoilla on muitakin vaihtoehtoja. Jos ainakin toisella puolisolla on jo ennen avioitumista käytössään sukunimiyhdistelmä, voidaan yhteiseksi sukunimeksi ottaa tällainen sukunimiyhdistelmä sellaisenaan tai yksi sukunimi tästä sukunimiyhdistelmästä.

Puolisot voivat valita myös yhteiseksi sukunimekseen jommankumman poika- tai tyttönimen. Poika- tai tyttönimi tarkoittaa sellaista nimeä, joka puolisolla on ollut viimeksi naimattomana ollessaan. Poika- tai tyttönimeä voidaan käyttää myös osana yhteistä uutta sukunimiyhdistelmää.

Jos pari ei halua yhteistä sukunimeä, puolisot voivat valita myös erilaiset sukunimet tai sukunimiyhdistelmät. Esimerkiksi vain toisen puolison käyttöön voidaan ottaa sukunimiyhdistelmä tai yksi sukunimi toisen puolison sukunimiyhdistelmästä ja toinen voi pitää oman sukunimensä.

Jos puolisot eivät halua muuttaa sukunimiään ollenkaan, ei näin tarvitse tehdä. Nimilainsäädännön mukaan on täysin sallittu ratkaisu, että kumpikin puoliso säilyttää oman sukunimensä. Avioliitto ei siis välttämättä vaikuta parin nimiin mitenkään.

Puolisot voivat avioliiton solmiessaan ottaa käyttöön myös kokonaan uuden sukunimen. Uusi sukunimi voi esimerkiksi yhdistellä parin sukunimiä siten, että se muodostuu toisen nimen alkuosasta ja toisen loppuosasta. Uudisnimi voidaan koostaa myös vain toisen puolison nimestä ja siihen lisätystä vieraasta nimestä. Uudisnimeä ei saa automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea Digi- ja väestötietovirastolta, joka taas pyytää nimilautakunnalta lausunnon asiasta. Uudisnimen täytyy täyttää tietyt edellytykset, jotta se voitaisiin hyväksyä. Aviopuolisot voivat hakea uudisnimeä myös avioliiton aikana. Nimiviranomaisilla on harkintavalta uudisnimen sopivuudesta nimikäytäntöön.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Vaikka yhteisen sukunimen ottaminen on tavallinen vaihtoehto, se ei ole ainoa vaihtoehto.
  • Avioliiton ei välttämättä tarvitse vaikuttaa parin sukunimiin mitenkään. Oman sukunimen saa siis säilyttää, vaikka menisi naimisiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]