Yrityksen osakkeiden myyjä halua kauppakirjaan lause: ” Selvyyden vuoksi Ostaja täten totea, että tämän kaupan jälkeen hänellä ei ole mitä saatavia eikä mitä muita vaatimuksia Myyjälle”. Onko tämä lause pätevä? Siirtyvätkö ostajalle n.s. piilevät riskit?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotosta!

Kauppakirjaan on mahdollista ottaa mainitsemasi lause. Se rinnastuu kauppalain ”sellaisena kuin se on” –ehtoon eli on yleinen varauma. Ehto pääsääntöisesti rajaa myyjän vastuun pois, mutta virhevastuu voi tulla ehdosta huolimatta kyseeseen kolmessa tilanteessa. Näissä tilanteissa myyjälle voi syntyä vastuu myös piilevästä virheestä.

Ensinnäkin myyjälle voi syntyä virhevastuu, jos kaupan kohde ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä on ennen kaupantekoa antanut sen ominaisuuksista tai käytöstä ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Toiseksi virhevastuu voi syntyä silloin, jos myyjä on ennen kaupantekoa laiminlyönyt antaa ostajalle tiedon sellaisesta kaupan kohteen ominaisuuksia tai käyttöä koskevasta olennaisesta seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Kolmanneksi vastuu voi syntyä silloin, jos kaupan kohde on olennaisesti huonommassa kunnossa kuin ostajalla sen hinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen on ollut perusteltua aihetta edellyttää.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]