Minilex - Lakipuhelin

Rattijuopumus henkilökuljettimella - KKO:2011:28

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Liikennerikos
    Törkeä rattijuopumus
    Moottorikäyttöinen ajoneuvo

Korkeimman oikeuden tapauksessa 2011:28 A oli kuljettanut sähkömoottorilla varustettua yhden ihmisen seisoen käytettävää henkilökuljetinta yleisellä tiellä nautittuaan alkoholia. Hänen verensä alkoholipitoisuus oli ollut ajon aikana vähintään 2,02 promillea. Kyseisen henkilökuljettimen katsottiin olevan rikoslain mukainen moottorikäyttöinen ajoneuvo ja A:n katsottiin syyllistyneen törkeän rattijuopumukseen.

Tapauksessa kyse oli Segway-henkilökuljettimesta. Käräjäoikeus katsoi, että A:n menettely täytti törkeän rattijuopumuksen tunnusmerkistön. Henkilökuljettimen moottoriteho ja huippunopeus huomioon ottaen henkilökuljetin oli rikoslain mukainen moottorikäyttöinen ajoneuvo. Käräjäoikeus tuomitsi A:n törkeästä rattijuopumuksesta minimirangaistukseen. Hovioikeus katsoi henkilökuljettimen olevan rinnastettavissa ajoneuvolain mukaiseen mopoon. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Korkeimmassa oikeudessa on kysymys siitä, onko mainittu henkilökuljetin rikoslain mukainen moottorikäyttöinen ajoneuvo ja, onko A siten sitä kuljettaessaan syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen. Henkilökuljetin kulkee kahden koneen voimalla. Kysymyksessä on maalla kulkemaan tarkoitettu ajoneuvolain mukainen laite eli ajoneuvo. Tästä seuraa, että henkilökuljetin on, määritelmää yleiskielellä tulkiten, säännöksen alkuosan tarkoittama konevoimalla kulkeva ja siten moottorikäyttöinen ajoneuvo. Ajoneuvolaissa on määritelty ajoneuvot luetteloimalla niiden pääluokat. Säännöksen loppuosaa on pidettävä yleistä sääntöä täydentävänä luettelona, joka sisältää moottorikäyttöisten ajoneuvojen pääluokat eli autot, mopot, moottoripyörät, kolmi- ja nelipyörät, kevyet nelipyörät, traktorit, moottorityökoneet ja maastoajoneuvot, mutta joka ei sulje pois säännöksen soveltamisalasta muita mahdollisia, luettelossa mainitsematta jääneitä, moottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Tapauksessa ei Korkeimman oikeuden mukaan ole kyse myöskään kieltoerehdyksestä.

Korkein oikeus ei muuta hovioikeuden tuomiota.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]