Minilex - Lakipuhelin

Liikenteen vaarantaminen - KKO:1995:203

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tieliikenne
    Rangaistukseen tuomitsematta jättäminen

Tapauksessa KKO:1993:203 konstaapeli A:ta syytettiin liikenteen vaarantamisesta, kun hän oli ajanut ylinopeutta toimiessaan virkatehtävänä ministerin autonkuljettajana. Ylinopeuden syyksi A perusteli sitä, että ministeri oli myöhässä tapaamisesta. 

Käräjäoikeus ei pitänyt riittävän syynä ylinopeudelle ministerin kiirettä päästä tapaamiseen. A oli siviilimaisella autolla ajanut ilman hälytyslaitteita ylinopeutta, mikä oli omiaan aiheuttamaan vaaraa liikenteelle. Käräjäoikeus tuomitsi A:n liikenteen vaarantamisesta sakkorangaistukseen. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Korkeimmassa oikeudessa A vetosi siihen, että hänellä on lain mukaan oikeus ajaa ylinopeutta toimiessaan virkatehtävässä kuljettajana, jos tehtävän kiireellisyys sitä välttämättä vaatii. Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että tapaamisesta myöhässä oleminen ei ole laissa tarkoitettu kiireellinen tehtävä, jonka vuoksi ylinopeudella ajamista olisi pidettävä anteeksiannettavana. Näin ollen korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomiota. 

Korkeimman oikeuden ratkaisu on perusteltu, sillä käsillä ei ollut pakottavaa vaaraa, jonka vuoksi A:n menettely olisi ollut anteeksiannettava. Tilanne olisi eri, jos ylinopeuden syynä olisi ollut kiireellinen pakottava tarve, ei tapaamisesta myöhästyminen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]