Minilex - Lakipuhelin

Ajokielto - KKO:2014:43

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ajokielto

Ratkaisussa KKO:2014:43 käsiteltiin ajokieltoa. A oli syyllistynyt kahteen törkeään rattijuopumukseen, joiden perusteella poliisimies oli määrännyt A:n väliaikaiseen ajokieltoon. Käräjäoikeus oli antamassaan tuomiossa ottanut huomioon ajokieltoa määrittäessään poliisin määräämän väliaikaisen ajokiellon.

Syyttäjä oli valittanut hovioikeuteen vaatien käräjäoikeuden asettaman ajokiellon pidentämistä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Syyttäjä toisti vaatimuksensa KKO:ssa.

KKO:ssa käsiteltiin sitä, tuliko A:lle määrätyt väliaikaiset kiellot ottaa huomioon vähentävästi laskettaessa ajokiellon pituutta, kun A:lla ei ollut niiden kuluessa ollut ajo-oikeutta. Ajokorttilain mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja on määrättävä ajokieltoon, jos hänen todetaan syyllistyvän törkeään rattijuopumukseen. Ajokiellon kestoksi on määrättävä vähintään yksi vuosi, jos sama kuljettaja syyllistyy viiden vuoden aikana kahdesti törkeään rattijuopumukseen tai törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Lisäksi ajokorttilain mukaan ajokieltoa määrättäessä on ajokiellon keston vähentävänä seikkana otettava huomioon aika, jona kuljettaja on ollut ilman ajo-oikeutta ajokieltoon johtaneen teon vuoksi. Poliisimies voi ottaa ajokortin haltuunsa sekä määrätä väliaikaisen ajokiellon, jos ilmenee todennäköisiä syitä epäillä ajo-oikeuden haltijan syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen. KKO:n tulkinnan mukaan ajo-oikeuden haltijana tarkoitetaan henkilöä, jolla on voimassa oleva ajokortti tai kuljettajantutkinnon hyväksytystä suorituksesta annettu kuljettajantutkintotodistus riippumatta siitä onko hän määrätty ajokorttilain 70 §:n väliaikaiseen ajokieltoon. KKO:n mukaan A:lle määrättävän ajokiellon kestossa tuli ottaa huomioon aika, jona hän oli ollut määrättynä ajokieltoon. KKO ei pidentänyt A:n ajokiellon kestoa, sillä riittävää perustetta tälle ei esitetty


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]