Minilex - Lakipuhelin

Viivästyskorko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Viivästyskorkoa velallinen voi joutua maksamaan, mikäli velkaa ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Viivästyskorkoa maksetaan siis mahdollisen varsinaisen koron lisäksi. Toisin kuin varsinaisen koron tapauksessa, on viivästyskorkoa maksettava ellei toisin ole sovittu. Korottomuusolettamaa ei sovelleta viivästyskoron osalta vaan asia on päinvastoin. Olettaman mukaan viivästynyt suoritus aloittaa viivästyskoron maksuvelvollisuuden.

Viivästyskoron tavoite on ennaltaehkäistä maksulaiminlyöntejä ja hyvittää velkojalle aiheutunutta haittaa. Siksi viivästyskoron tulee olla tarpeeksi tuntuva. Jos viivästyskoron määrä olisi perusteettoman pieni, se johtaisi väärinkäytöksiin.

Koron suuruutta ja sen suorittamisen edellytyksiä säännellään tarkasti. Kuitenkin myös nämä säännökset ovat tahdonvaltaisia, eli viivästyskoron suhteen osapuolet voivat vapaasti sopia viivästyskorosta ja sen määräytymisestä. Sopimisvapautta kuitenkin rajoittavat yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet ja pakottava lainsäädäntö, kuten kuluttajan suojaksi säädetyt koron enimmäisrajat. Viivästyskorosta käytetään myös nimitystä sakko- tai yliaikakorko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa