Minilex - Lakipuhelin

Sosiaalinen suorituseste anteeksiantoperusteena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joskus velvoitteen mukaisen suorituksen täyttäminen ei ole mahdollista. Näin voi olla esimerkiksi niin sanotuissa force majeure -tilanteissa eli ylivoimaisen esteen, kuten luonnonmullistuksen, ollessa kyseessä. Tällaisessa tapauksessa voi suoritusvelvollisuudesta vapautua.

Sopimusvelvoitteet on kuitenkin pääsääntöisesti täytettävä. Velallisella on vastuu siitä, että hänellä on taloudelliset edellytykset sopimuksen täyttämiseen. Aina velallisella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta täyttää velvoitteitaan hänestä itsestään riippumattomasta syystä, kuten esimerkiksi sairaustapauksen estäessä häntä suorituksen tekemisestä. Näihin tilanteisiin on olemassa sosiaalisen suoritusesteen käsite. Sen mukaan velallisen vastuuta helpotetaan, mikäli este suoritukseen johtuu sairaudesta, tapaturmasta tai jostain muusta näihin rinnastuvasta velallisesta riippumattomasta syystä.

Sosiaalisen suoritusesteen mukainen suoritusvelvollisuuden anteeksianto koskee lähinnä luonnollisia henkilöitä, ja tulee sovellettavaksi pääsääntöisesti sellaisissa sopimussuhteissa, joissa luonnollisen henkilön sopimuskumppanina on jokin vahvempi osapuoli, kuten esimerkiksi elinkeinonharjoittaja tai työnantaja. Oppi sosiaalisesta suoritusesteestä on lakisääteinen, ja sillä on selvä sosiaalipoliittinen merkitys.

Edellytyksenä sosiaalisen suoritusesteen mukaiselle helpotukselle on ensinnäkin se, että velallisen olosuhteissa tapahtuneiden muutosten on tullut konkreettisesti vaikuttaa velallisen kykyyn suoriutua velvoitteistaan. Lisäksi tapahtuman on oltava siinä määrin yllättävä, ettei velallinen ole siihen voinut kohtuullisesti varautua. Velalliselta edellytetään myös syyttömyyttä tapahtuman aiheutumiseen ja sen mukaisen olotilan jatkumiseen. Velallisen on mahdollisuuksiensa mukaan pyrittävä korjaamaan tilanne.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]