Minilex - Lakipuhelin

Oppi perusteettomasta edusta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joskus käy niin, että varallisuutta siirtyy henkilöltä toiselle ilman, että varallisuutta siirtänyt henkilö olisi itse niin tarkoittanut. Yleensä tällaisten tapahtumien syynä on erehdys ja siirroilta puuttuu oikeudellinen perusta. Tilanne koskee siis tilanteita, joissa maksutapahtuman toteuttamatta jääminen tai virheellinen toteuttaminen johtuu siitä, että maksupalvelun käyttäjän antama yksilöivä tunniste on virheellinen. Kysymys voi olla esimerkiksi siitä, että maksajan ilmoittama maksunsaajan pankkitilin numero on ollut virheellinen ja maksu on tämän vuoksi päätynyt väärän henkilön pankkitilille.

Maksajan palveluntarjoajalla ei ole velvollisuutta varmistua maksupalvelun käyttäjän antaman yksilöivän tunnisteen ja maksutoimeksiannossa mainitun maksunsaajan nimen yhteenkuuluvuudesta. Tämän lähtökohdan mukaisesti palveluntarjoaja ei ole vastuussa, jos maksutapahtuman toteuttamatta jääminen tai virheellinen toteuttaminen johtuu siitä, että maksupalvelun käyttäjän antama yksilöivä tunniste on virheellinen. Palveluntarjoaja ei ole tällaisessa tapauksessa velvollinen palauttamaan maksutapahtuman rahamäärää, jäljittämään maksutapahtumaa eikä velvollinen palauttamaan kuluja tai korvaamaan korkoa. Maksajan palveluntarjoajalla on kuitenkin velvollisuus pyrkiä kohtuullisin toimenpitein saamaan maksutapahtuman varat takaisin, vaikka palveluntarjoaja ei olekaan vastuussa virheestä. Se, minkä laatuisia ja laajuisia toimenpiteitä palveluntarjoajalta voidaan kohtuudella edellyttää, riippuu olosuhteista, esimerkiksi maksutapahtuman rahamäärästä ja siitä, onko kysymyksessä kotimaan maksutapahtuma vai rajat ylittävä maksutapahtuma.

Virheellisen tai muutoin perusteettoman varallisuudensiirron korjaamista pidetään siis erillisenä velvoitteen syntytapana. Sitä ei lasketa sopimus- eikä vahingonkorvausjärjestelmiin. Puhutaan perusteettoman edun palautusopista tai lyhyemmin edunpalautuksesta. Vaikka kiistatta yleisin tapaus on rahasuoritteen perusteettomuus, voi perusteeton etu näyttäytyä muillakin tavoin, kuten esimerkiksi siten, että toisen kustantama omaisuuden parannus koituu myös kolmannen hyväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]