Minilex - Lakipuhelin

Korottomuusolettama rahavelassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsäännön mukaan on rahavelka koroton. Sääntö on kuitenkin tahdonvaltainen ja syrjäytettävissä esimerkiksi osapuolten välisellä sopimuksella. Toisin sanoen, jollei koronmaksusta ole sovittu, velallisella ei ole velvollisuutta maksaa korkoa ennen velan erääntymistä. Eri asia on se, että korottomuus oikeudellisena pääsääntönä on kuitenkin vallitsevan luottokäytännön vastainen.

Korottomuus on pääsääntö ennen eräpäivää. On kuitenkin olemassa erityissäännöksiä, joiden perusteella korkoa on maksettava jo ennen päävelan erääntymistä. Esimerkiksi vahingonkorvaukselle on maksettava viivästyskorkoa jo vahinkotapahtumasta lukien. Vaikka korottomuus onkin siis pääsääntö, on monella alalla ja monissa sopimustyypeissä yleistä käyttää korkolausekkeita. Korkolauseke saattaa sisältyä esimerkiksi sopimuksen liitteenä oleviin vakioehtoihin. Tällöin korkolausekkeen tulemiseen osaksi sopimusta sovelletaan yleisiä sopimusoikeudellisia periaatteita.

Myöskin velvollisuus maksaa tuottokorkoa edellyttää erityisen perusteen. Irtaimen kauppaa koskevan sääntelyn perusteella kaupan purkutilanteissa on palautettavalle kauppahinnalle maksettava korkoa maksupäivästä lukien. Vastaavia säännöksiä löytyy muistakin laeista. Oikeuskäytännössä onkin alettu noudattamaan periaatetta, jonka mukaan tuottokorkoa tulee maksaa tilanteissa, joissa joku on pitänyt hallussaan toiselle kuuluvaa pääomaa perusteetta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]